مشاهده ساختار میکروسکوپی مواد اغلب با دو وسیلهخ میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی صورت میگیرد. حوزه بزرگنمایی این دو میکروسکوپ نوری بزرگنمایی در حد بین 20تا 2000مرتبه دارد و برای مطالعه مواردی نظیر ساختاری میکروسکوپی(دانه های جسم) مورد استفاده قرار میگیرد.
در حالیکه در تحقیقات عالی که نیاز به بزرگنمایی های بسیار بالا میباشد از میکروسکوپ الکترونی استفاده میشود. میکروسکوپ الکترونی امروزه از مدرنترین دستگاه های تحقیقاتی است که بزرگنمایی آن حدود 30000 مرتبه است و البته هر روزه میکروسکوپ های قویتر و گرانتر ساخته شده و در اختیار مراکز تحقیقاتی جهان قرار میگیرد.
میکروسکوپ نوری
میکروسکوپ نوری دستگاه آشنایی است که با طرحهای گوناگون به بازار عرضه شده است. این میکروسکوپها بر حسب یکی از دو حالت عبور نور از داخل نمونه و یا بازتاب (انعکاس) آن از سطح نمونه به دو دسته عبوری(شفاف) و انعکاسی طبقه بندی میشوند.
در متالوگرافی و شناخت ساختار میکروسکوپی مواد و فلزات چون بیشتر مواد کدر هستند لذا نور از آنها عبور نمی کند، در نتیجه در متالوگرافی بیشتر از میکروسکوپ انعکاسی استفاده میشود. شمایی از این دستگاه در شکل(25) مشاهده میشود.
اولین مرحله آماده کردن نمونه برای مشاهده زیر میکروسکوپ، ساییدن و پرداخت کردن آن تا مرحله آینه ای است، در این وضعیت تمام قسمتهای سطح نمونه، نور را به داخل عدسی منعکس میکنند، در نتیجه هیچگونه ساختار میکروسکوپی مشاهده نمی شود.
با عمل اچ کردن(حک کردن) مرز بین دانهها مرئی میشوند. معمولاً برای انجام این کار، سطح پرداخت شده را در معرض تأثیر نوعی ماده شیمیایی قرار میدهند. تأثیر ماده شیمیایی روی نمونه، با خوردن مرز بین دانهها شروع میشود. مرز بین دانهها در اثر خورده شدن بصورت شیارهای ظاهر میشود. نورهای منعکس شده از شیارهایی ظاهر میشود. نورهای منعکس شده از شیارها تغییر مسیر داده و به عدسی چشمی نمی رسد، در نتیجه مرز یبن دانه به صورت خطوط تیره ظاهر میشوند.
ادامه عمل اچ کردن با خورده شدن سطح دانهها همراه است. سرعت خورده شدن سطح دانه به جهت استقرار صفحات بلورین آن بستگی دارد. سرعت واکنش شیمیایی در همه جهات یکسان نیست، لذا سطح برخی از دانهها سریعتر از سطح دانه های لذا سطح برخی از دانهها سریعتر از دانهها از سطح دانه های دیگر خورده میشوند. آن دانه هایی که طوری جهت گیری شده اند که نور منعکس شده از انها به داخل میکروسکوپ بر نمی گردد، تیره دیده میشود.
متالوگرافی و کاربرد آن
مطالعات ماکروسکوپی ساختار فلزات و آلیاژها
مطالعات میکروسکوپی ساختار فلزات و آلیاژها
میکروسکوپ نوری
میکروسکوپ الکترونی
دستگاه پولیش(صیقل کاری)
عملیات آماده سازی و تهیه یک مقطع متالوگرافی
نمونه برداری Specimen Selection
سمباده زنی(سمباده کاری) نمونهها Grinding
پرداخت کاری(صیقل کاری) نمونهها Polishing
صیقل کاری درشت
صیقل کاری نهایی
حک کردن(ظاهر سازی ساختمان- اچ کردن)Etching
متالوگرافی چدنها
ساختار میکروسکوپی چدنهای سفید
ساختار میکروسکوپی چدنهای خاکستری
انواع چدن های خاکستری
ساختار میکروسکوپی چدن خاکستری با گرافیت لایه ای
ساختار میکروسکوپی چدن خاکستری با گرافیت برفکی
(چون مالیبل-چکش خوار)
بررسی ساختار میکروسکوپی برنجها
متالوگرافی آلومینیوم و آلیاژهای آن
ریز ساختار آلیاژ ریختگی آلومینیوم(Si-Al)
شامل 31 صفحه فایل word
دانلود مقاله متالوگرافی و کاربرد آن