تمدن و هنر ایلامی از جمله تمدنهای با شکوه ایران است که تأثیر شگرفی در هنرها و تمدنهای پس از خود در ایران باستان برجای نهاده است. این تمدن در ارتباط با تمدن بین النهرین و در امتزاج با فرهنگ و هنر آریاییهای تازه وارد، به شکل هنر هخامنشی تجلی یافت.که بعدها تأثیر این تجلی را در هنر ساسانی،که خود را وارث هنر ایران باستان میدانستند ،شاهدهستیم. در این تحقیق به بررسی هنرهای تجسمی ایلامی، همچون نقش برجسته و نقوش مهرها، مجسمهها و همچنین به بررسی برخی عناصر سمبولیکی که در آن دوران رواج داشته ،پرداخته میشود، بدین منظور برای رسیدن به نتیجه بهتر، توجه به فرهنگ، هنر و خاستگاه تمدن مورد بحث، امری اجتناب ناپذیر است.
به همین دلیل به طور مختصر به تاریخ ایلام پرداخته و سپس به نقش برجستهها، نقوش مهرهاونقشهای روی مجسمه وپیکرهها واشیای باقیمانده ازایران باستان، پرداخته میشود.
مقدمه
ایلامیان که اولین سلسله پادشاهی ایران را بنیان گذاشتند، از اقوام بومی فلات ایران و از نژاد زاگروس آسیایی بودند که در جنوب غربی ایران و در ناحیة خوزستان کنونی زندگی می کردند. سابقة دو هزار سالة تمدن درخشان ایلام و اثر بخشی آن بر تمدن سایر نواحی ایران و ارتباط شان با سرزمین و تمدن بین النهرین، مصر و هند، اهمیت آنان را در تاریخ ایران باستان مشخص می سازد.«تأثیرپذیری متقابل تمدن ایلام از سایر تمدن های مجاور، چنان شایستگی و قابلیتی به آن داد که بتواند این گنجینة پرورش یافتة فرهنگی و هنری را با شایسته ترین قوم مهاجری که می توانست در آینده، امپراتوری بزرگ ایران را شکل دهد، به میراث بسپارد.»1( مراثی؛24:1383 )
اقوام مهاجر آریایی که از شمال غرب، کم کم به سوی جنوب روانه شده بودند، سرانجام در سرزمین ایلام سکنی گزیدند و شاید با وجود ویژگی های روحی مشترک، توانستند مدت ها همزیستی دوستانه داشته باشند. سرانجام هخامنشیان که در آغوش سرزمین و تمدن ایلام، حکومت واسکان دایم را تجربه کرده بودند، پس از ویرانی شوش به دست پادشاه آشوری، «آشوربانیپال»، آغاز امپراتوری هخامنشی را با فرمانروایی بر انشان، مرکز دوم حکومت ایلام تدارک دیدند و پس از تأسیس این امپراتوری، مجد وعظمت شوش را بار دیگر به او برگرداندند. بنابراین نادیده گرفتن نقش هنر و تمدن ایلامی در شکل گیری هنر ادوار بعد اشتباهی است که در گذشته همواره ما را متوجه «هنر آشوری» کرده است. در این مقاله، محور پژوهش بر این فرضیه استوار است که هنر و فرهنگ ایلامی، نقش چشمگیری در شکل گیری هنر هخامنشی و دیگر دوران داشته و تجلی آن در نقش برجسته های هخامنشی به خوبی آشکار است.
فهرست مطالب:
چکیده: .................... 1
مقدمه: ................... 2
فصل اول:
گاهی به خاستگاه تاریخ ایلام : ............. 4
فصل دوم:
نقش برجسته: ........................ 11
فصل سوم :
مهرها: ............................... 42
فصل چهارم :
نقوش روی اشیاء: .......................... 69
فصل پنجم:
مقایسةهنر های تجسمی ایلامی با ادوار بعد از آن: .. 112
فصل ششم :
نتیجه گیری : .................................. 131
فصل هفتم :
بخش عملی رساله ................................. 135
پانوشت ها ................................. 149
منابع ومأخذ: ................................... 154
این مقاله به صورت ورد (docx ) می باشد و تعداد صفحات آن 154 صفحه آماده پرینت می باشد
مقالات را با ورژن office2010 به بالا باز کنید
پایان نامه تأثیر هنر ایلام بر هنر تجسمی ایران باستان