فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 13 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
صنعت نفت راهبردی ترین صنعت در اقتصاد ایران است و مهمترین نقش را در عرصه تحقیق چشم انداز ملی ایفا می کند . به طوری که می توان گفت توفیق صنعت نفت در این مهم توفیق در رونق بخشیدن به اقتصاد ایران است. از اینرولازم است تحقیق پیش رو با موضوعیت بررسی سیستم قیمت تمام شده نفت و گاز ارائه شود .قاعدتا بررسی مذکور باید بر مبنای معیاری مورد قبول که از یک طرف استانداردهای تعیین شده مراجع حرفه ای حسابداری و از طرف دیگر قابل استفاده بودن رویه اعمال شده در ایران با توجه به اهداف استفاده کنندگان از اطلاعات تهیه شده از طرف شرکت ملی نفت ایران می باشد.
نتایج از طریق بررسی کتابخانه ای جهت جمع آوری اطلاعات مربوط و گفتگوهایی با مسئولین مالی شرکت نفت جهت تعیین نحوه عمل در ایران انجام شده و در آن به شرح مواردی همچون:
هزینه هایی که در صنایع نفت و گاز غالبا مطرحند ،(هزینه زمین شناسی و ژئوفیزیک ، هزینه های بدست آوردن حق بهره برداری از منطقه عملیات ، هزینه های اکتشاف ، هزینه حفاری مشهود و نامشهود ، هزینه توسعه ، هزینه تولید و استخراج) ، بررسی تحلیل / استهلاک منابع طبیعی , شرح روش کوششهای موفق ، روش بهای تمام شده کامل و روش شناخت ذخایر که روشهای حسابداری تخصیص مخارج بهره برداری منابع نفت و گاز هستند، نحوه برخورد هر یک از آنها با اقلام هزینه، ثبتهای مربوط به هریک ، ارائه صورتحساب درآمد در روش شناخت ذخایر و ،مقایسه روشهای حسابداری مذکور و همچنین تاریخچه نحوه برخورد با روشها طبق بیانیه های SEC و FASB پرداخته است.
و در پایان ،نتایج کلی بیانگر آن است که روش اعمالی حسابداری در ایران با هیچیک از روشهای پذیرفته شده حسابداری مطابقت ندارد .لازم بذکر است از نظر نحوه برخورد با هزینه های اکتشاف ، حفاری و توسعه ، روش شرکت ملی نفت ایران با روش تلاشهای موفق بدلیل منظور کردن آنها به هزینه های جاری مطابقت دارد.علاوه بر آن روش قیمت تمام شده در ایران جهت استفاده کنندگان حاوی اطلاعات کافی و مناسبی نمی باشد.
واژگان کلیدی : کوششهای موفق ، شناخت ذخایر ، روش بهای تمام شده کامل.
هدف و علت انتخاب موضوع :
هدف تحقیق در وهله اول بررسی رویه های اعمالی شرکت ملی نفت ایران و نیز تعیین مطلوبیت و مورد استفاده بودن اطلاعاتی که برای استفاده کنندگان استخراج می شود.
اهمیت موضوع : از نظر کاربردی با توجه به اینکه استانداردهایی که در مورد بحث و مبنای مقایسه نحوه عمل در ایران قرار گرفته اند توسط مجامع حرفه ای بین المللی تصویب و ارائه شده اند کاملا مشخص می شود. چرا که کاربرد استانداردهای مزبور به عنوان روش پذیرفته شده حسابداری در نظر گرفته می شود.
با توجه به توصیفی بودن تحقیق این سوالات مطرح است که :
- آیا رویه اعمال شده در رابطه با هزینه تولید (بهای تمام شده) در ایران با روش حسابداری پذیرفته شده از طرف مجامع حرفه ای بین المللی مطابقت دارد؟.
- آیا رویه های اعمال شده نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان از اطلاعات ارائه شده توسط شرکت ملی نفت ایران را به طور کامل تامین می کند.؟
قلمرو تحقیق : قلمرو زمانی و مکانی تحقیق به دوره و مکان خاصی محدود نمی شود و سیستم قیمت تمام شده شرکت ملی نفت ایران بطور کلی مورد بررسی قرار می گیرد.و همچنین قلمرو موضوعی تحقیق به سیستم موجودیهای صنعت نفت ، هزینه های مربوطه ، قیمت گذاری و منظور نمودن کلیه هزینه های تولیدی و هزینه هایی که روی تولید سرشکن می شوند.همچنین جهت اثبات پاسخ به سوالات مربوطه روشهای واقعی مورد عمل با روشهای پذیرفته شده توسط مجامع حرفه ای بین المللی مورد مقایسه قرار گرفته اند.
مقدمه :
امروزه شرکتهای کوچک و بزرگ نفتی دنیا هر یک به تناسب سهم خود از اقتصاد نفت و گاز ، بخشهای ویژه ای را به پژوهش و تحقیق جهت کاهش هزینه ها برای دستیابی به فناوری و توسعه در این راستا اختصاص داده اند . از طرفی اشتیاق به سرمایه گذاری در اکتشاف و تولید نفت و گاز طبیعی پیشرفت چشمگیری داشته است.
صنعت نفت راهبردی ترین صنعت در اقتصاد ایران است . و مهمترین نقش را در عرصه تحقق چشم انداز ملی ایفا می کند . به طوری که می توان گفت توفیق صنعت نفت در این مهم توفیق در رونق بخشیدن به اقتصاد ایران است. بنابراین اهمیت تحقیق و پژوهش در این بخش ازاقتصاد کشور بیشتر از گذشته مورد توجه است.
تاریخچه:
شاید اغراق نباشد اگر گفته شود که با وجود اینکه زمانی ماهیت این ماده ناشناخته بود ، در اکثر دوره های زندگی بشر ماده ای شناخته شده بوده و در دوران نسبتا طولانی پایانپذیر بودن آن قطعی تلقی می شد. همچنین در طول چندین دهه گذشته ، حیاتی بودن نفت برای تداوم زندگی اقتصادی تردیدناپذیر گشت ، و با شروع دهه 1980 آلی بودن و در نهایت پایانپذیری آن مورد تردید جمعی از زمین شناسان قرار گرفت .
بررسیها نشان میدهد که از اوایل قرن نوزدهم اهمیت نفت بر جهانیان شناخته شد ، هر چند که در آن زمان امکان تولید انبوه این ماده وجود نداشت . در بیشتر موارد ، نفت را با حفر چاههایی در داخل زمین بدست می آورند ولی این امکان وجود نداشت که از آن به عنوان یک ماده تجاری ، به صورت امروز استفاده کنند. بعد از جنگ جهانی اول و دوم و تحولاتی که در صنعت نفت ایجاد شد. اغلب کشورهای تولید کننده نفت ، بویژه کشورهای منطقه خاورمیانه ، که زمانی به سوی صنعتی شدن پیش می رفتند ، با درگیری در بحرانهای جنگهای گذشته ، منابع قابل ملاحظه ای را از دست دادند . از این رو ، نقش نفت در اقتصادها به مراتب حیاتی تر از هر زمان دیگر گردید. از طرف دیگر ، بسیاری از کشورهای مصرف کننده خواهان مواد نیروزای جدیدی بعنوان جایگزین نفت هستند. به این ترتیب ، مسئله قیمت گذاری و تعیین سیاست بهره برداری از منابع نفتی از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود ، زیرا از طرفی تولید کنندگان باید بتوانند درآمد نسبتا با ثباتی را کسب کنند تا با تکیه بر آن به برنامه ریزی بپردازند ، و از طرف دیگر هزینه تامین منابع نفتی نباید چنان سیرصعودی به خود گیرد که کشف منابع جایگزین نفت را تسریع کند .به این جهت ، بررسی قیمت نفت ، و چگونگی انتخاب سیاست مطلوب قیمت گذاری این ماده حیاتی اهمیت بسیارزیادی دارد.
هدف :
هدف از این مقاله بررسی رویه های حسابداری شرکت ملی نفت و نیز معرفی رویه مورد استفاده در ایران است. بر این اساس است که تعیین هزینه های انجام شده در صنایع مزبور و نحوه عمل حسابداری با آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است.
مخارج بهای تمام شده منابع طبیعی ( نفت و گاز ) :
- هزینه زمین شناسی و ژئوفیزیک (Geology & Geophysical)
- هزینه های بدست آوردن حق بهره برداری از منطقه عملیات (Acquisition cost)
- هزینه های اکتشاف (Exploratory)
- هزینه های حفاری
-هزینه توسعه(Development)
- هزینه تولید و استخراج (Production cost)
1.هزینه زمین شناسی و ژئوفیزیک :
این هزینه ها جهت انجام عملیات زمین شناسی و ژئوفیزیک از قبیل انفجار ،نمونه برداری از سنگها مربوط به لایه های زمین ودیرینه شناسی است .
2.هزینه های بدست آوردن حق بهره برداری از منطقه عملیات :
هزینه مزبور عبارتست ازپرداختهایی که جهت بدست آوردن حق انتخاب عملیات روی منطقه مورد نظر، که ممکن است به صورت اجاره زمین مربوط و یا خرید آن باشد . هزینه های بدست آوردن حق بهره برداری از منطقه شامل حق خرید یا اجاره مایملک ، حق الزحمه دلالان ، حق الزحمه ثبت و نگهداری مدارک مربوط هزینه های حقوقی و سایر هزینه های تحمیل شده جهت بدست آوردن حق انجام عملیات در منطقه مورد نظر می باشد. البته در صورتیکه صنایع استخراجی در انحصار دولت باشد و بخش خصوصی مجاز به انجام عملیات در صنایع مزبور نباشد ، با توجه به اینکه جهت بدست آوردن حق انجام عملیات در منطقه لزومی به انجام هزینه نبوده ، هزینه مذکور مورد ندارد مگر در موارد استثنایی از قبیل اینکه منطقه مورد نظر متعلق به اشخاص حقیقی باشد و دولت جهت انجام عملیات ناچار به خرید یا اجاره زمین از مالک آن باشد.
3.هزینه های اکتشاف :
عملیات اکتشاف در مناطقی که وجود ذخایر نفتی زیرزمینی در آنها اثبات نگردیده است جهت مشخص کردن وجود یا عدم وجود ذخایر مزبور انجام میشود.انواع اصلی هزینه های اکتشاف طبق پاراگراف 17 بیانیه 19 هیئت تعیین استانداردهای حسابداری مالی FASB به شرح زیر بیان شده :
1-3) هزینه های نقشه برداری (توپوگرافی ) ، مطالعات زمین شناسی و ژئوفیزیک ، حق سرپرستی ، حقوق و دستمزد و سایر هزینه های گروههای زمین شناسی و ژئوفیزیست و سایر افرادی که در مطالعات مذکور شرکت دارند و تحت عنوان هزینه های G & G Geological & Geophysical ) ) اطلاق می شوند.
2-3) هزینه های نگهداری زمین مربوطه از قبیل اجاره معوق ، مالیاتهای مربوطه هزینه های حقوقی و هزینه های نگهداری اسناد و مدارک مربوطه .
3-3) هزینه های چاه آزمایشی شامل هزینه های انجام شده روی چاههای خشک که در آنها ذخایر نفتی اثبات نگردیده است و پس از انجام مراحل اولیه اکتشاف از قبیل لرزه نگاری ، نقشه برداری و ثقل سنجی عدم وجود ذخایر نفتی در عمق زیاد که استخراج آن مستلزم انجام هزینه های قابل توجهی است ، می باشد.
4-3) هزینه های تجهیز و حفر چاههای اکتشافی مخارج تجهیزات و امکانات مصرفی برای فعالیت های تولیدی نفت و گاز شامل تجهیزات زلزله نگار و تجهیزات حفاری، تجهیزات ساختمانی، وسائط نقلیه ، تعمیرگاه و انبار می باشد .
4.هزینه های حفاری
به دو بخش عمده بشرح زیر تقسیم می شود :
1-4) هزینه های حفاری نامشهود :
شامل هزینه هائی است که تا قبل از نصب دکل حفاری که ا صطلاحا درخت کریسمس خوانده می شود انجام می شوند از قبیل هزینه های ساخت جاده جهت دسترسی به منطقه مورد نظر.
2-4 ) هزینه های حفاری مشهود :
شامل بهای تمام شده تجهیزات مصرف شده جهت حفاری از قبیل پمپ و دکل و کلیه اتصالات و نیز هزینه حقوق و دستمزد کارگران حفاری می باشد.
معمولا عملیات مربوط به حفاری بوسیله پیمانکاریهای حفاری انجام می شود . پیمانکاری حفاری قراردادی بین صاحب شرکت استخراج کننده نفت (کارفرما) و پیمانکار حفاری جهت حفر چاه میباشد که شامل جزئیات حقوقی و مسئولیتهای اجاره کننده پیمانکارمی باشد.
قراردادهای حفاری عموما براساس نرخ روزانه (پرداخت براساس تعداد روزهای حفاری ) ، یا نرخ هر فوت حفاری انجام شده و یا پرداخت مبلغ ناشی جهت مقدار عمق معین میباشد.
طی عملیات حفاری ، مهندسین نفت و گاز و زمین شناسان براساس برشهای زمین ،لایه های چاه و سایراطلاعات فنی در مورد اینکه آیا مقادیر قابل توجهی ذخایر زیرزمینی نفت و گاز وجود دارد ، اظهار نظر میکنند و معقول و منطقی بودن تکمیل کردن چاه بررسی میشود.
در صورتی که مشخص شود چاه در حال حفر فاقد نفت و گاز کافی است ، بسته شده و ترک می شود شرکت استخراج کننده نفت نیز محل دیگری در همان منطقه جهت حفر چاه انتخاب میکند و یا منطقه اجاره شده را کلا ترک و قرارداد اجاره را فسخ میکند.
به عبارت دیگر در صورت توانایی چاه به ارائه نفت و گاز کافی ، چاه مزبور تکمیل و عملیاتی میشود. فعالیتهای معمول جهت تکمیل یک چاه و رساندن آن به مرحله بهره برداری و تولید شامل حمل ، تهیه و نصب لوله های تولید ، نصب دکل (درخت کریسمس) ، ساختن تاسیسات تولیدی و تاسیسات خطوط جریان میباشد.
5.هزینه توسعه : کلیه مخارج تحقق یافته جهت فراهم کردن امکانات و وسایل برای استخراج ، جمع آوری و انبار کردن فر آورده های منابع طبیعی ، استهلاک تجهیزات و وسایل عملیاتی وابسته به استخراج ، خطوط لوله نفتی ، خطوط برق رسانی.
6.هزینه تولید و استخراج : هزینه هایی هستند که جهت انتقال ذخایر زیرزمینی نفت و گاز به سطح زمین از قبیل هزینه های حقوق کارگران و قطعات و لوازم یدکی مصرفی صورت میگیرد.
تحلیل منابع طبیعی / استهلاک منابع طبیعی
فر آیند تخصیص بهای تمام شده منابع طبیعی به نسبت مقدار محصولی ( محاسبه بر مبنای واحد تولید است ) که طی یک دوره مالی استخراج یا بهره برداری می شود را تحلیل منابع طبیعی| تهی شدن (depletion)گویند.
میزان استخراج دوره مالی × ارزش اسقاط – بهای تمام شده منابع طبیعی = مبلغ تحلیل منابع طبیعی
بر آورد ذخیره منابع طبیعی
ارزش تخلیه بعد از بهره برداری = ارزش اسقاط
مبلغ تحلیل منابع طبیعی به عنوان موجودی محصول ( دارایی جاری ) در دفاتر ثبت می شود ، و زمانی که این محصول به مشتریان فروخته شود ، این حساب به هزینه ( بهای تمام شده کالای فروخته شده ) انتقال می یابد .
نکات قابل توجه در مورد منابع طبیعی :
1. چنانچه منابع طبیعی ( معدن ...) به صورت استیجاری باشد ، و شرایط قرار داد مستلزم این باشد که زمین بعد از بهره برداری و استخراج به مالک آن تحویل گردد ، ارزش تخلیه ( اسقاط ) صفر می باشد .
2. اگر قرار باشد ، پس از خاتمه قرارداد اجاره ، زمین به حالت اولیه برگشت داده شود ،و شرکت انتظار داشته باشد که مبلغ یک میلیون ریال جهت برگرداندن زمین بحالت اولیه هزینه نماید،در این حالت مبلغ یک میلیون ریال جزء بهای تمام شده معدن جهت استخراج به حساب آمده ، و طی دوره استخراج مستهلک می شود. مبلغ یک میلیون ریال هزینه برگشت زمین به حالت اولیه بر مبنای روش تولید در هردوره مالی محاسبه و به عنوان یک بدهی به « حساب ذخیره هزینه پرداختنی استرداد زمین معدن» ثبت و در زمان تحقق ، این حساب ( ذخیره ) بدهکار شده ، حساب وجوه نقد بستانکار می گردد.
هزینه استرداد زمین معدن xxxx
ذخیره هزینه پرداختی استرداد زمین معدن xxxx
ثبت بابت هزینه های آتی استرداد زمین معدن به حالت اولیه
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 13 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله بررسی سیستم قیمت تمام شده نفت و گاز