نقش دعا در زندگی
فهرست
معنی دین و دینداری 3
دعا؛ گذر از غربت به اُنس 5
خصوصیات ادعیة اسلامی 7
آثار دعا بر روح انسان 8
زیارت و آثار تربیتی آن 11
آموزشهای دعا 13
آموزشهای اجتماعی در دعا 15
آموزشهای عرفانی در دعا 16
آموزشهای اقتصادی 17
آداب و شرایط دعا و نیایش 18
شروط تأثیر دعا 20
چگونگی بهرهگیری از دعا در تعلیم وتربیت 24
زیارت 29
آداب زیارت امام رضا 39
بسماللهالرحمنالرحیم
«اَللّهُمَّ اَخْرِجْنی مِنْ ظُلُماتِ الْوَهْم، وَ اَکْرِمْنی بِنُورِ الْفَهْم، اَللَّهُمَّ اَفْتِحْ عَلَیْنا اَبْوابَ رَحْمَتِک وَ انْشُرْ عَلَیْنَا خَزائِنَ عُلُومِک، بِرَحْمَتِک یا اَرْحَم الراحمین»
پروردگارا! مرا از تاریکیهای وَهْم (باطل را به جای حق پنداشتن) خارج گردان، و به نور فهم و بصیرت بزرگم بدار. پروردگارا! درهای رحمت خودت را برمن بگشای، و درهای خزینههای علومِ خودت را برمن باز فرما، به رحمت خودت ای بالاترین رحمتکنندگان.
در واقع ما در دعای قبل از مطالعه، جهت علم خود را روشن میکنیم، که علمی میخواهیم تا الهی باشد و موجب بصیرت ما گردد.
معنی دین و دینداری
اول باید انسان متوجه معنی خودش روی این زمین بشود تا کارهایش واقعاً بینتیجه نگردد و از انجام کارهای با معنی برای خود غافل نباشد و در این راستا وقتی انسان متوجه شد که تماماً و بالذّات مخلوق است و هر مخلوقی تمام وجودش از خالقش است و این واقعیت را به عمق قلب خود رساند، و نیز وقتی متوجه شد در تمام واقعیتش بنده خدا است، و اصل انسان بندگی است، و هرچه از بندگی خودش فاصله بگیرد، از اصل خود فاصله گرفته، معنی دین و دینداری برای او معلوم میشود، و متوجه میشود دین یک هدیه الهی است به بندگان، تا بندگان از اصل خود غافل نشوند و در متن دین راه ارتباط با خدا از طریق دعا، اوج برگشتن به اصل خود است و در متن دینِ خداوند است که به همه ابعاد انسان توجه شده و «انسان به وسیله راز و نیاز با خداوند خویش، خواستار پیوند روح و جان و فطرت با مبدء و منشاءِ جدا گشته از آن است» و خداوند از طریق دین و در متن دین از طریق دعا تربیت واقعی انسان را محقق میسازد، تا انسانِ سرگشته و سرگردان در بیابان زندگی چون قطره آبی تبخیر نگردد و از اصل خود جدا بماند.
همچنانکه جوجه میل به دانه خوردن دارد و در ضمن این دانه خوردن به مرغ شدن میرسد، انسان فطرتاً میل به پرستیدنِ کمال مطلق دارد و ضمن عملِ پرستیدن، به مقصد اصلی خود که معرفت بیشتر به خداوند، واتصال به عالم الهی است، میرسد.
فطرت توحیدی داشتن انسانها، یعنی روح انسان با خدا آشنا است، و خدا مطلوب جان همة انسانها است، و میل به حق، عمیق ترین و پایدارترین بُعد انسان است، چون ریشه در فطرت او دارد و نه در غریزه. و نیایش، نگهداشتن این میلِ پایدار است تا انسان در اصالت انسانی خود بماند و از فطرت خود به سوی غریزه سقوط نکند.
دعا؛ گذر از غربت به اُنس
بنا به گفته علامهمحمدتقیجعفری«رحمةاللهعلیه»:
«انسان در دنیا یک احساس غربت دارد و با نیایش با خدای جاودان، آن غربت را به اُنس مبدل میکند و از هراسِ اضمحلال در این دنیای بیحد و مرز میرهد.»
انسان موجود ضعیفی است و لذا خداوند در وصف او میفرماید: «خُلِقَ الانْسانُ ضَعیفاً» و از طرفی هیچ انسانی این نقص خود را نمیخواهد و به دنبال کمال است، و از طرفی خداوند کمال مطلق است، لذا هر انسانی ذاتاً طالب خداوند است، یعنی میل به کمال در وجود انسان او را اولاً؛ به سوی خداوند راهنمایی میکند. ثانیاً؛ او را از نقص خود به سوی کمال خود میکشاند. و این خشوع و خضوع در مقابل کمال مطلق در «نیایش» محقق میشود، و به گفته شهیدمطهری«رحمةاللهعلیه» «شرافت گوهر انسانیت در دعا واقع میشود».
قرآن میفرماید: «ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْاِنْسَ اِلاَّ لِیَعْبُدون» یعنی؛ ما جن و انس را نیافریدیم مگر برای اینکه عبادت کنند. پس با عبادتِ خداوند خلقت انسان برای انسان معنیدار میشود و طبق این آیه، چون انسان برای تربیتی خاص خلق شده است و هم او باید ابعاد مختلف خود یعنی، «فطرت» و «عقل» و «عواطف» خود را در جهت همین تربیت، تجهیز و تهییج کند، دعا جهت دهنده این عواطف، و پیوند دهنده وجود ناقص انسان، به ذات مقدس احدیت است، و آیا تربیت واقعی انسان جز این است که انسان را به خداوند متصل کند و آیا مقصد خلقت که عبادت است، مقصد عبادت به غیر از این اتصال باید باشد؟
دعا و نیایش یکی از راههای رسیدن به رستگاری، و رهاننده انسان از ورطه تنگ مادی به سوی وادی بیکران خزائن الهی است. دعا؛ موجب رسوخ حبّ الهی در دل و زدایندة زنگ غفلت از روح و قلب انسان است.
غفلتی که از جانب عدهای از مسلمانان نسبت به دعا شده این استکه دعا را تنها محملی برای دریافت حوائج میدانستند، و به جنبههای سلوکی و تربیتی آن کمتر توجه کرده، و آن را صرفاً به یک امر ثواب و مستحب تبدیل نمودهاند، در حالی که باید اثر واقعی دعا را در تأثیر جنبههای معنوی که در شخصیت فردِ دعا کننده میگذارد، جستجو کرد به طوری انسان خاکی را به همسایگی افلاک سیر میدهد و دل او را از کدورت دنیا به صفای عالم غیب نزدیک میکند.
وظیفة متفکران جامعه است که نقش واقعی دعا را برای جوانان روشن نمایند، تا متوجه شوند که دعاهای اسلامیو بهخصوص دعاهای ائمه درس بزرگ زندگی است آن هم یک زندگی واقعی که باید هر انسانی از آن بهرهمند شود. در اسلام به ما آموزش دادهاند دعا کنیم و حاجات خود را با خدا در میان بگذاریم و نقصهای روحی خود را به محضر حضرت حق ارائه دهیم و از او در جهت رفع آنها کمک بخواهیم. فرمودهاند: «الدُّعاءُ سِلاحُ الْمؤمن، و عمودُالدّین، وَ نُورُالسَّماواتِ وَ الْاَرْضِ» یعنی؛ دعا اسلحة مومن، و موجب استواری دین او، و نور آسمانها و زمین است، چون از طریق دعا با وسوسههای شیطان مقابله میکند و دین خود را که عامل ایجاد رابطة او با حق است، حفظ میکند و میتواند در زمین و آسمان درست ببیند و عمل کند.
امام خمینی«رحمةاللهعلیه» میفرمایند:
«آیا دیدهاید اهل دعا، و کسانی که مداومت به دعا داشته باشند، این کارهای ناپسند که بعضیها انجام میدهند، آنها هم انجام دهند؟ بیشتر کسانی که محکومیت یافته و در زندانها محبوس میباشند، افرادی هستند که با دعا سرو کار ندارند.».
خصوصیات ادعیة اسلامی
این دعاها اولاً؛ با الفاظی بلیغ و رسا ادا شده که در تهذیب نفس، تأثیر ویژه خواهد داشت. ثانیاً: دارای تعالیم لطیف و روحانیِ دگرگون کننده است چون عمیقترین لایة وجودی انسان را به حرکت میآورد. ثالثاً؛ با توجه به حالت خاصی که بین بنده و مولایش ایجاد میکند و قلب انسان را به طرف قطب هستی سوق میدهد، اثر تربیتی بینظیری خواهد داشت.
اگر به دعا درست توجه شود میتوان ادعا کرد دعا بذری است در زمین معرفت که نتیجة آن تهذیب نفس و قرب به حق است، چرا که تنها از طریق ناله و مناجات میتوان به حریم حرم حضرت حق راه یافت. در دعا انسان از «دیندانی» وارد مرحلة «دینداری» میشود و در واقع انسان از طریق نیایش با حق، خود را از تماشاگری در دین، به بازیگری در دین میرساند. پس دعا عبارت است از مذهبی که جنبة عمل به خود گرفته است.
آلکیسکارل در کتاب مشهور نیایش میگوید: «نیایش؛ مثل خوردن و آشامیدن، نیازِ جان و روح انسان است تا جان به شکفتگی لازم خود دست یابد».
آثار دعا بر روح انسان
موارد زیر به طور فهرستوار به عرض عزیزان رسانده میشود، چرا که اصل موضوع را در خود ادعیه میتوانید ملاحظه کنید.
الف- اطمینان و آرامش قلبی: روح موجودی است آسمانی و مجرد که از طریق ارتباط با خدا، در واقع به اصل خود برمیگردد، به همین جهت خدا در قرآن میفرماید: «اَلا بِذِکْراللهِ تَطْمَئِنُالْقُلُوب» یعنی؛ آی انسانها! با یاد خدا آرامش قلبها را به دست آورید و از پوچی برهید. چرا که از آن طریق خواستههای شما آسمانی میشود و اسیر دیوارهای تنگ مادی نخواهید شد.
کسی که اهل دعاست علاوه بر اسباب طبیعی، متوجه اسبابهای معنوی شده و لذا وقتی اسباب ظاهری از کار ایستاد راه امید به خدا برایش باز است و از یأسِ بیجا میرهد.
ابنسینا میگوید: گاهی نفس در شرایط خاص میتواند از طریق ارتباط با عالم غیب نقشهایی را بپذیرد که در راه علاجش به او کمک کند. یعنی روح راه صلاح خود را میشناسد و با ارتباط با عالم غیب آن راه را به دست میآورد و دعا زمینة پیداکردن راه اصلاح نفس از طریق ارتباط با عالم غیب است.
آلکیسکارل میگوید: البته درباره بیمارانی که با دارو و یا خود به خود درمان پذیرند، شناختن اثر واقعی دعا دشوار است، فقط در مورد بیمارانی که تمام تلاشهای درمانی بینتیجه مانده میتوان درباره اثر درمانی دعا قضاوت کرد و اثر آن غیرقابل انکار است، چه خود بیمار دعا کند و چه اطرافیان برای او دعا کنند.
امام خمینی«رحمةاللهعلیه» میفرمایند:
وقتی راهِ چارهجویی از اسباب ظاهری کوتاه شود، آنگاه خدا یک راه امیدی به روی بندگانش باز کرده که یکسره از خدا و اسباب غیبی مأیوس نشوند و دل را یکسره به طبیعت نبندند و از خدای عالَم غافل نشوند.
ب- ایجاد معنویت و عرفان: پیامبر و ائمه در موقع بیان احکام شرعی در حد فهم شنوندگان سخن میگفتند، اما هنگامیکه با پروردگارشان به مناجات و دعا میپرداختند گنجینههای عظیمی از معارف بود که از قلّة وجود آن عزیزان سرازیر میشد و لذا است که ادعیه خزینههای گرانقدری از معارف هستند که باید به آنها توجه خاص شود، نمونة چنین خصوصیاتی را در مناجاتهای خمسهعشر یا دعای ابوحمزة ثمالی یا مناجات شعبانیه میتوان یافت. به امید روزی که دعاهای شیعه ابتدا بهعنوان متون درسی آموزش داده شود تا محتوای عمیق آنها معلوم گردد و سپس از طریق آن ادعیه با خدا به راز و نیاز بپردازیم.
ج- پرورش عواطف: علاوه بر قوه عاقله و قدرت استدلال که باید در انسان پرورش یابد، عواطف انسان که ریشه آنها قلب است، نیز باید رشد کند، و ادعیهای که از قلب مبارک امام معصوم صادر شده، در ایجاد عواطف الهی و محبت و عشق به خداوند و اولیاء او و ایجاد بغض نسبت به دشمنان حق، تأثیر اساسی دارد تا از آن طریق عواطف او متعادل گردد.
د- ایجاد احساس قرب الهی و اعتلاء: انسان عابد و ذاکر با مداومت بر ذکر و نیایش، موجبات تقویت ایمان و زنده شدن نیروی فطری خود را فراهم میآورد و از آن طریق نظر جانش از مادیات به سوی معنویات گردانده میشود و لذا دل با محبت به حق از حاکمیت وجه حیوانی خود آزاد میگردد و میل گناه در او میمیرد.
ه- انس و پیوند اجتماعی: با توجه به اینکه انسان موجود اجتماعی است، از طریق تزکیه و دعا وجه محبت به مردم و روح خدمت به خلق در او تقویت میشود و در یکی از ابعاد دعا انسان از خدا میخواهد که اُنس بین انسانها و ایجاد نیکی بین آنها به دست او انجام گیرد، چون چنین کارهایی را وسیلة قرب الهی برای خود میشناسد.
و- کسب فضائل اخلاقی و مسیر صحیح زندگی: وقتی عابد آرزوها و خواستههای خود را از زبان انبیاء و اولیاء - که بهترین لحظات خود و دقیقترین سخنان خود را با مناجات بیان کردهاند- بخواهد، نه در محدودة تنگ مادی میماند، و نه از تعادل انسانی پای را بیرون مینهد، یعنی نیایشی که از طریق معصومین انجام میشود، با ترسیم تابلوئی از زشتیها و خوبیها، راههای رسیدن به رستگاری واقعی را به انسان مینمایاند و افقهای بلند وجود را در منظر انسان قرار میدهد.
زیارت و آثار تربیتی آن
زیارت امام معصوم و یا امامزادگان، زیارت روحهای آزادی است که قدرت تصرف در قلب زائر خود دارند و زائر را به بهرههایی از مقام عالی خود میهمان میکنند، چرا که زائر به میهمانی آنها رفته است.
وقتی زیارت را در فرهنگ مخصوص به خودش بشناسیم که با سیاحت و سیر و سفر فرق اساسی دارد و زائر امام به صرف دل دادگی به امام پای در راه زیات میگذارد، متوجه میشویم که چگونه زائر از این طریق؛ مِس وجود خود را به طلا تبدیل میکند. لذا امام صادق میفرمایند: «هرکس به عنوان زیارت به سویم آمد روز قیامت شفیع او خواهم شد». همچنانکه در روایات داریم؛ زیارت امامحسین ثوابی برابر بخشودگی گناهان گذشته و آینده دارد.
اولاً: زیارتْ تجسم جهـانبینــی یک مسلمــان است که متوجه است میتــوان با امام - هرچند رحلت کرده باشد- ارتباط پیدا کرد و رمز و راز بندگی را به نور آن حضرت در جان خود شعلهور نمود. ثانیاً: موجب تحکیم مبانی ولایت و امامت ائمه، و نفی ولایت طاغوت است تا هرچه بیشتر برای شخص زائر روشن شود چقدر پر برکت است وقتی این ذوات مقدس بر قلب افراد و نظام اجتماع حاکم باشند. ثالثاً: با توجه به متون زیارات؛ زیارتِ امام، سیر در عالم برزخ و قیامت از یک طرف و انابه و استغفارِ زائر در محضر حق از طرف دیگر و مفتخرشدن به شفاعت ائمه از طرف ثالث است. رابعاً: توجه به مظلومیت ائمه که چگونه انسانهای بزرگی را از حاکمیت و هدایت جامعه محروم نمودند و زمینة نمایش عظمتهای آنها را از آنها ربودند و این توجه به مقام الهی آنهاست آنگاه که میگوئی:
«السَّلامُ عَلَیکم یا اَهْلَ بَیْتِ النُّبُوَّة، وَ مَوْضِعَ الرِّسالة، وَ مُخْتَلَفَ الْملائکةِ و مَهْبِطَ الْوَحْی، و مَعْدِنَ الرحمةِ، و خُزّانَ العلمِ، و مُنْتهی الْحلمِ، و اُصولَ الکَرَمِ، و قادةَ الْاُمَمِ...» یعنی؛ سلام بر شما ای اهلبیت نبوت و محل رسالت و جایگاه رفت و آمد ملائکه و محل نزول وحی و معدن رحمت و خزینه علم و نهایت حلم و پایههای کرم و پیشوای امتها...».
خامساً: زیارتنامهها در عین مباحث قبل، در نگهداشتن نام و یاد امامان و بیان حقایق، مانند اعلامیة دفاعیه از آن بزرگواران عمل میکند. و هزاران هزار برکت دیگر که در زیارت ائمه معصومین نصیب زائر میگردد، از استقبال ملائکه گرفته تا تصرفات معنوی امام و بدرقة ملائکه تا آنجا که زائر از همة گناهان پاک شود و به وطن خود برگردد.
آموزشهای دعا
همچنانکه قبلاً عرض شد علاوه بر آثار مثبت روحی و قلبی که دعا به بار میآورد، دعا را باید تبلیغ و تعلیم معارف اسلامیدانست که با مضامین عالی و فصاحت و بلاغتی بینظیر از زبان معصومین برای مردم بیان گردیده است. از جمله:
در عقاید، آنجا که امامهفتم در دعای سریعالاجابه میفرمایند: «اَللّهُمَّ اِنّی اَطَعْتُکَ فی اَحَبِّالْاَشْیاءِ اِلَیْکَ وَ هُوالتّوحید» خدایا: من در محبوبترین امور که آن اعتقاد به یگانگی تو است، تو را اطاعت میکنم. در واقع توجه به یگانگی خداوند را اصل قرار میدهد، یا در متون ادعیه مکرراً توجه به نبوت پیامبر و اینکه قلب از طریق دعا به راحتی میتواند متوجه نبوت و معاد شود، مطرح است.
در رابطه با مقام ائمه شخص دعاکننده اعتقاد دارد و اقرار میکند «یَأْمَنُ مَنْ رَکِبَها وَ یَغْرَقُ مَنْ تَرَکَها، اَلْمُتُقَدِّمُ لَهُمْ مارِقٌ و الْمُتَأَخِّرُ عَنْهُمْ زاهِقٌ وَ اللاَّزم لَهُمْ لاحِق» یعنی؛ آنکس که سوار بر کشتی اهلالبیت شد و به آن سفینههای نجات پناه برد، از غرق شدن در دنیا و از گرفتارشدن در اخلاق رذیله، نجات مییابد، و هرکس آنها را ترک کرد غرق میشود، هرکس از آنها پیشی گرفت مارق و از هدف گریخته شد و هرکس از آنها فاصله گرفت از دست رفت، و هرکس با آنها همراه شد، به مقصد رسید. لذا است که متوجه میشویم حیات و زندگی ایدهآلی که متناسب عالم انسانی است، زندگیای شبیه اهلالبیت است و لذا از خداوند تقاضا میکنیم: «اَللّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیای مَحْیا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَماتی مَماتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ».
در دعا پایه اعتقاد به معاد را تثبیت میکنیم آنگاه که مثلاً در دعای عدیله میگوییم: «.. وَ أَشْهَدُ أَنَّ الْمَوْتَ حَقٌّ وَ مُسَاءَلَةَ الْقَبْرِ حَقٌّ وَ الْبَعْثَ حَقٌّ وَ النُّشُورَ حَقٌّ وَ الصِّرَاطَ حَقٌّ وَ الْمِیزَانَ حَقٌّ وَ الْحِسَابَ حَقٌّ وَ الْکِتَابَ حَقٌّ وَ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَ النَّارَ حَقٌّ وَ أَنَّ السَّاعَةَ آتِیَةٌ لا رَیْبَ فِیهَا وَ أَنَّ اللَّهَ یَبْعَثُ مَنْ فِی الْقُبُورِ...» و یا به همین منظور در دعا میگوییم: «اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ اِسْتِعداداً لِلْمَوتِ قَبلَ حُلولِ الْفَوْتِ، وَ الْاِنابَةَ مِن دار الغُرور اِلی دار السُّرور». یعنی؛ خدایا! از تو تقاضا میکنم آمادگی برای مرگ را قبل از آنکه فرصتها از دست برود و توجه به عالم نشاط ابدی را با انصراف از عالم مجازی دنیا.
در دعا؛ ذاکر و مناجات کننده گاهی آنچنان مرغ جانش را اوج میدهد که از خدا میخواهد از همه چیز دلش کنده شود و چشم دل او فقط به نور حق منوّر شود و جانش به معدن عظمت حق وصل گردد تا آنجا که در حالت فنا قرار گیرد و روحش در عزّ قدس حق، معلّق و پیوسته گردد و از خود هیچ نداشته باشد، الاّ تعلق به حق. میگویی: «اِلهی هَبْ لی کَمالَ الْاِنْقَطاعِ اِلَیْکَ، وَ اَنِرْ ابصارَ قُلوبِنَا بِضِیاءِ نَظَرِها اِلَیْکَ، حَتَّی تَخْرِقَ اَبْصارُ الْقُلُوبِ حُجُبَ النّورِ، فَتَصِلَ اِلی مَعْدِنِ الْعَظَمَة فَتَصِیرَ اَرْواحُنا مُعَلَّقَةً بِعِزِّ قُدْسِک».
آموزشهای اجتماعی در دعا
در دعا از خداوند میخواهیم نسبت به اجتماع بیتفاوت نباشیم و بتوانیم به آنها خیر برسانیم. مثلاً در دعای مکارمالاخلاق مطرح شدهاست و نیز در دعا از خدا میخواهیم که در پرورش فرزندانم موفقم گردان، «... وَ اَعِنّی عَلی تَرْبِیَتِهِم وَ تَأدیبِهِم وَ بِرِّهِم». یعنی؛ خدایا! در تربیت و تأدیب و نیکیکردن به فرزندانم مرا یاری فرما. که نشان میدهد اولاً: دعاهای اسلامی چگونه نسبت به سرنوشت افراد جامعه و تعالی آنها توجه خاص دارد. ثانیاً: متوجه است که در این کار علاوه بر برنامهریزیهای لازم باید با نور و مدد الهی این امر مهم عملی گردد. که گفت:
دعای گوشهنشینی که عافیت طلبداگر هزار نماید یکی اثر نکند
آموزش سیاسی در دعا
با توجه به اینکه زندگانی پیامبران و ائمه از سیاست جدا نبوده، در دعاهایشان به بقیه به نحوی آموزش سیاسی میدادهاند، و در همین رابطه ما در دعا خود را متوجه همین سیاستمداری واقعی ائمه میکنیم. آنگاه که در زیارت جامعه میگوئیم: اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یا اَهْلَ بَیْتِ النُّبُوَة، ... وَ اَوْلیاءَ النِّعَمِ، وَ عَناصِرَ الْاَبْرارِ وَ دَعائِمَ الْاَخْیارِ، وَ ساسَةَ الْعِبادِ، وَ اَرْکانَ الْبِلادِ...» یعنی؛ سلام بر شما ای اهلبیت نبوت، و ای صاحبان نعمت واقعی و ای اصل و اساس نیکان عالم، و ستون برگزیدگان و رهبران سیاسی بندگان و اساس شهرها و کشورها. در واقع شما در این فراز از زیارت اقرار میکنید که ائمه معصومین در سیاست و کشورداری باید اصل و اساس جامعه باشند، و به واقع همة حرکات ائمه در عین عبادیبودن، سیاسی و اجتماعی است. حال چه سکوت حضرتعلی و چه صلح امامحسن و چه قیام امامحسین و چه نیایشهای امامسجاد، و این روحیه در ادعیة آن بزرگواران نمایان است. امام سجاد در دعای به مرز داران حساسیت خودشان نسبت به امور اجتماع را به خوبی نشان دادهاند. چرا که اسلام دین جامع و کامل است و لذا هم انسان را از عالم غیب و قیامت محروم نمیکند و هم از اجتماع و سرنوشت اجتماع غافل نمینماید.
آموزشهای عرفانی در دعا
در ادعیه گوناگون داعی ضمن تقاضای قرب و رضوان الهی، با چشم دل به تماشای جلوههای حق موفق میگردد و ندا سر میدهد که: «اِلهی لا تُغْلِقْ عَلی مُوَحِّدیکَ اَبْوابَ رَحْمَتِکَ، وَ لا تَحْجُبْ مُشْتاقیکَ عَنِ النَّظَرِ اِلی جَمیلِ رُؤْیَتِکَ» پروردگارا درهای رحمتت را بر روی موحدان درگاهت مبند، و از مشتاقان نظر به جمیل توجه و نگاهت، محجوب مباش. و بدین شکل اسراری عرفانی به دعاکننده آموزش داده میشود و جهت روح و قلب او را تا اوج لقاء حق سوق میدهد.
آموزشهای اقتصادی
داعی متوجه است رعایت اصول اقتصادی و میانهروی در مصرف، در سرنوشت خود و جامعهاش بسیار مؤثر است، و جامعه در شرایط اقتصادی صحیح، بستری جهت صعود معنوی انسان، میشود. لذا تقاضا میکند: «اَللّهُمَّ صَلِّ علی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ، وَ احْجُبْنی عَنِ السَّرْفِ وَ الْاِزْدِیادِ، وَ قَوِّنی بِالْعَدْلِ وَ الْاِقْتِصاد، وَ عَلِّمْنی حُسْنَ التَّقدیر، وَ اَقْبِضْنی بِلُطْفِکَ عَنِ التَّبذیر، وَ اَجِرْ مِنْ اَسْبابِ الحلالِ اَرزاقی» یعنی؛ الهی! درود فرست بر پیامبر و آل او، و مرا از زیاده روی باز دار، و به بخشیدن و میانه روی توانایم ساز و قوامم بخش، حسن تقدیر و برنامه ریزی در معاش را به من بیاموز، و از بیجا خرجکردن بازم بدار، و روزیهای مرا در وسایل حلال جاری و ممکن بگردان که از طریق حلال رزق خود را به دست آورم.
علت اینکه دعاکننده تقاضای رزق حلال مینماید چون متوجه است رزق حلال چه برکاتی در روح خود او و در تعادل جامعه خواهد داشت.
آداب و شرایط دعا و نیایش
امام صادق میفرمایند: «آداب و شرایط دعا را حفظ کن و بدان که چه کسی را میخوانی و برای چه میخوانی». که آداب آن عبارت است از:
الف: ابتداءِ دعا به بسم الله و حمد خداوند و صلوات بر پیامبر و آل او چرا که آن حضرت فرمودند: «کُلُّ امرٍ ذِی بالٍ لَمْ یُبْدَأ بِبِسْمِ الله فَهُوَ اَبْتَر» یعنی؛ هر امری که با بسمالله شروع نشود، بینتیجه خواهد ماند. امام صادق میفرمایند: «هر کس حاجتی نزد خدای عزّوجلّ دارد، پیش از آنکه نیاز خود را بر زبان آرد، لازم است نخست بر پیامبر و آل او صلوات بفرستد و در پایان آن را تکرار کند، همانا خداوند عزّوجل بزرگتر از آن است که اول و آخر دعا را قبول کند و وسط دعا را مورد توجه قرار ندهد. زیرا صلوات بر محمد و آل او هیچگاه رد نخواهد شد». .
خواندن خداوند به اسماء حُسنی موجب جلب رحمت الهی خواهد شد، همچنانکه نام مقدس پیامبر و ائمه چنین نقشی را دارد.
ب: آرام و پنهان یادکردن؛ خداوند میفرماید: اُدْعُوا رَبِّکُمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْیَةً یعنی؛ پروردگار خود را در حال تضرع و بی سرو صدا بخوانید.
امام صادق میفرمایند: «هرکس خدای عزّوجلّ را در نهان یاد کند ذکر خدا بسیار کرده است».
ج: طهارت و استعمال بوی خوش؛ امام صادق میفرمایند: «پدرم هرگاه حاجتی داشت به هنگام زوال خورشید از خدا میطلبید، چون آماده نیایش میشد چیزی پیش روی خود مینهاد، سپس آن را صدقه میداد و سپس بوی خوش استعمال میکرد» در ضمن استفاده از انگشتر عقیق در حال دعا توصیه شده، همچنان که از وضو و بوی خوش در استجابت دعا کمک میگرفتند.
د: انتخاب زمان و مکان مناسب: از جمله زمانها و مکانهای مناسب که جهت دعا توصیه شده عبارتست از: شب قدر، ماه رجب و شعبان، عید فطر و قربان، دهه اول ذیحجه، روز عرفه، روز جمعه، هنگام ریزش باران، بین اذان و اقامه، هنگام سجده، موقع سحر و افطار، بعد از تلاوت قرآن، هنگام طلوع فجر، محل خانه کعبه، صحرای عرفات و مشعر، مساجد، حرم ائمه، قبور شهدا و...
ه - دعا کردن دسته جمعی: امام صادق میفرمایند: « پدرم هرگاه حاجتی داشت زنان و اطفال را جمع میکرد و دعا مینمود و آنها آمین میگفتند» تا در واقع حاجت را همه بخواهند، و نیز فرمودهاند، دعا را عمومیت دهید و همه را دعا کنید که به اجابت نزدیکتر است.
و- مداومت بر دعا و انجام فرائض و نوافل: یاد خدا را در دل زنده نگهداشتن و استمداد از او در رفاه و آسایش موجب پذیرش دعا در حالت گرفتاری است. امام ششم میفرمایند: «اگر شما خدا را در آنچه امر فرموده اطاعت میکردید هر آینه شما را اجابت میکرد، لکن معصیت او مینمائید، پس شما را اجابت نمی کند».
از جمله آداب دعا: 1- اعتراف به گناه، 2- خواندن دو رکعت نماز، 3- حسن ظن و امید به اجابت، 4- بلندکردن دست موقع دعا 5- کشیدن دست به صورت پس از دعا 6- صحیح خواندن و کم و زیاد نکردن 7- یارب گفتن 8- اداء کردن حق الناس قبل از دعا 9- خودداری از پرخوری و فحاشی 10- روبه قبله نشستن 11- ذکر حاجات به طور کامل 12- بلندهمتی و خواسته های بزرگ و اساسی از خدا خواستن.
شروط تأثیر دعا
الف- معرفت: از حضرت صادق سؤال شد «چه علتی دارد که دعا میکنیم و مستجاب نمیشود؟» فرمودند: «زیرا کسی را میخوانید که او را نمی شناسید» پس هر قدر داعی بیشتر متوجه وسعت رحمت و نظام متقن پروردگار شود و بهواقع او را منجی در همه مهالک بداند خود را به اجابت نزدیک کرده است.
ب- آمادگی قلبی واخلاص فرد: امیرالمؤمنین فرمود: « خدای عزّوجلّ دعای کسی را که دل او مشغول به غیر حق باشد قبول نمیکند». لذا باید قلب از اندیشههای باطل و کینه و حسد و اشتغالات دنیایی پاک باشد و آماده جلب غفران ربوبی گردد، علی بهترین دعا را دعائی دانسته است که از سینه پاک و دلی پرهیزکار برآید. «انقطاع الیالله» که دل از همه چیز و همه کس بریده باشد، همراه با سوز دل، اتصال را ممکن مینماید به طوری که پیامبر فرمودند: «خداوند به من خبر داده که به عزت و جلالم سوگند که آنچه را که اهل گریه درک کردند عبادت کنندگان درک نکردند».
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 41 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله نقش دعا در زندگی