مقدمه :
استفاده از مبدلهای الکترونیک قدرت در اواخر دهه 1970 معمول گردید بسیاری از مهندسان برق در مورد توانایی پذیرش اعوجاج هارمونیکی توسط سیستم های قدرت به بحث و تبادل نظر پرداختند .
پیش بینی های نگران کننده ای از سر نوشت سیستم های قدرت در صورت اجازه استفاده از این تجهیزات انجام گرفت . در حالی که بعضی از این پیش بینی ها بیش از حد قلمداد می شد ، ولی بررسی مفهوم کیفیت برق مدیون آنها ، بدلیل پیگیری درباره این مسئله نو ظهور می باشد . بروز هارمونیک ها در سیستم های قدرت ناشی از استفاده عناصر غیر خطی در شبکه می باشد . عناصر غیر خطی در سیستمهای برق ، مانند :
راه اندازها ، درایورهای تنظیم سرعت ، مبدلهای الکترونیک قدرت و غیره مقدار ها مونیک شکل موج جریان و ولتاژ بطور چشمگیری افزایش یافته که در نتیجه منجر به تحقیقاتی شد که نتایج آن به نقطه نظرات متعددی در مورد کیفیت برق بود .
به نظر برخی از محققان ، اعواج ها رمونیکی هنوز مهم ترین مسئله کیفیت برق می باشد مسائل هارمونیکی با بسیاری از قوانین معمولی طراحی سیستم های قدرت و عملکرد آن تحت فرکانس اصلی مغایر است . بنابراین مهندسین برق با پدیده های نا آشنایی روبرو می شوند . که لازمه دانستن ریاضی خاص و نیاز به ابزار پیچیده و تجهیزات پیشرفته برای حل مشکلات و تجزیه تحلیل آنها دارد . اگر چه تحلیل مسائل هارمونیکی می تواند دشوار باشد اما درصد کمی از فیدرهای مربوط به سیستمهای توزیع تحت تاثیر عوامل ناشی از هارمونیک ها قرار می گیرند. مصرف کننده های برق خود هم می تواند تولید کننده هارمونیک باشند و هم در صورت وجود هارمونیک مشکلات زیاد تری از تولید کننده های برق تحمل می کنند . اعوجاج ها رمونیکی در بسیاری از دوره ها در سیستم های قدرت الکتریکی جریان متناوب وجود داشته و دنبال شده است .
جستجوی کتب و منابع و مطالب تکنیکی دهه های قبل و اخیر نشان می دهد که مقالات مختلفی در رابطه با این موضوع انتشار یافته است . اولین منابع ها رمونیکی ترانسفور ماتور ها بودند و نخستین مشکل نیز در سیستم های تلفن پدید آمد .
استفاده از لامپ های قوس الکتریکی بدلیل مولفه های خاص هارمونیکی توجهات خاصی را برانگیخت ولی این مسائل به اندازه اهمیت مسئله مبدل های الکترونیک قدرت در سالهای اخیر نبوده است . با پیشرفت تکنولوژی در سالهای اخیر استفاده از مبدل های الکترونیک قدرت نیز افزایش چشمگیری داشته است. در طی سالهای اخیر پژوهشگران متوجه شده اند که اگر سیستم انتقال به نحو مناسبی طراحی شود به نحوی که بتواند مقدار توان مورد نیاز بارها را به راحتی تامین کند ، احتمال ایجاد مشکل ناشی از هارمونیک ها برای سیستم های قدرت بسیار کم خواهد بود . گرچه این هارمونیک ها موجب مسائلی در سیستم های مخابراتی شوند . اغلب در سیستم های قدرت مشکلات زمانی بروز کنند که خازنهای موجود در سیستم باعث ایجاد تشدید در یک فرکانس هارمونیکی شوند . در این شرایط اغتشاشات و اعوجاجها ، بسیار بیشتر از مقادیر معمول می گردند امکان ایجاد این مشکلات در مورد مراکز کوچک مصرف وجود دارد ولی شرایط بدتر در سیستم های صنعتی بدلیل درجه زیادی از تشدید رخ می دهد .
فهرست مطالب :
مقدمه
فصل اول : تعریف
1-تعریف هارمونیک
فصل دوم : منابع ایجاد
2-منابع ایجاد هارمونیک
2-1-وسایل فرومغناطیسی
2-2-مبدلهای الکترونیک قدرت
2-3-تجهیزات تخلیه ای
2-4-مدل سازی سیستم توزیع با بارداری قوس الکتریکی
2-5-منابع جدید تولید هارمونیک
فصل سوم : اثرات
3-اثرات هارمونیک
3-1-اثر هارمونیک بر خازنها
3-2-اثر هارمونیک برروی لامپ های روشنایی و المان ها حرارتی
3-3-اثر هارمونیک بر ماشین های آسنکرون
3-4-اثر هارمونیک بر ترانسفورماتورها
3-5-اثر هارمونیک بر عملکرد رله
3-6-اثر هارمونیک بر وسایل اندازه گیری
3-7-اثر هارمونیک بر کلید ها
3-8-اثر هارمونیک بر فیوز ها
3-9-تاثیرات دیگر هارمونیک
فصل چهارم : روش های حذف
4-روش های حذف هارمونیک
4-1-فیلتر های پسیو
4-2-فیلتر های اکتیو
فصل پنجم : شبیه سازی هارمونیک با نرم افزار MATLAB
5-مقدمه
5-1آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت اول)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت دوم)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت سوم)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت چهارم)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت پنجم)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت ششم)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت هفتم)
5-1-آنالیزهارمونیکهادرسیستم (حالت هشتم)
نتیجه گیری
منابع و ماخذ
کاهش هارمونیک های ولتاژ و جریان در سیستم قدرت