هدف کار در اطاق عمل مشخص است و آن بازگردانیدن سلامتی به بیمار می باشد. برای رسیدن به این منظور اولا باید تعداد کارکنان اطاق عمل کافی باشد، ثانیاً وظایف هر یک از این اقرار باید کاملا معین و مشخص شده باشد و ثالثاً هماهنگی لازم بین کار افراد گروه برقرار شده باشد. کارکنان اطاق عمل عبارتند از :
- سوپروایزر یا سرپرست اطاق عمل
- سرپرستار و بهیار اطاق عمل
- دانشجوی پرستاری
- تکنسین اطاق عمل و مرکز استریل
- گروه پزشکی
- گروه متخصصین بیهوشی
- بیماربر
سه مورد از هفت مورد فوق در رابطه با کادر پرستاری اطاق عمل قرار دارند که به شرح خلاصه ای در مورد هر یک می پردازیم.
الف- سرپرست اطاق عمل
سرپرست اطاق عمل باید ویژگی های یک رهبر خوب را دارا باشد. او باید شخصی مهربان، مقاوم دارای پشتکار، خوش برخورد و دارای توانایی جلب و جذب افراد به همکاری باشد. سرپرست اطاق عمل باید فردی مسئولیت پذیر بوده و بتواند در مورد طرحهای جدیدی که در پیشبرد کار در اطاق عمل مفید واقع می شوند بطور صحیح قضاوت نماید. او باید نسبت به تکنیکهای جدید کار در اطاق عمل و پدیده های نوین در امر پرستاری دارای ذهنی باز و پذیرا باشد. و در ضمن باید بتواند مشکلات افراد اطاق عمل را در رابطه با طرح ها، پدیده ها و تکنیک های جدید اطاق عمل رفع نماید و آنها را در آشنا شدن، یادگیری و استفاده از طرحهای مزبور یاری کند. سرپرست اطاق عمل باید دارای حس قضاوت صحیحی نسبت به بیمار، جراح و تیم های مختلف اطاق عمل باشد. در رابطه با ویژگی هایی که برای سرپرست اطاق عمل برشمردیم می توانیم وظایف وی را چنین خلاصه کنیم:
- مهمترین وظیفه سرپرست اطاق عمل رهبری اقداماتیست که در این اطاق صورت می گیرد. به عبارت دیگر وی باید بتواند با هماهنگ ساختن فعالیت های افراد تیم جراحی کارآیی آنها را به حداکثر برساند.
- او باید افراد مناسب را برای انجام کارهای لازم منصوب کند.
- او باید کارکنان اطاق عمل را با قوانین و مقرارت آن مکان آشنا سازد.
- او باید مراقبت نماید که تکنیکهای ویژه (نظیر تکنیکهای استریل) در اطاق عمل بطور صحیح انجام پذیرد.
- او باید با کارکنان اطاق عمل همکاری لازم بنماید و در صورت بروز اشکال درصدد رفع آن برآید.
- او باید کارکنان اطاق عمل را مورد ارزشیابی قرار دهد و در مورد اشتباهات آنها بدون چشم پوشی، با تکرار و مداومت در رفع اشتباهات بکوشد.
- او باید هنگام پذیرش بیمار به اطاق عمل مراقب باشد که بیمار دارای نوار مشخصات، اجازه عمل، پرونده، عکس، ورقه های آزمایش، تاریخ پذیرش و سیربیماری بوده و داروی قبل از بیهوشی را به موقع قبل از عمل دریافت کرده و محل عمل جراحی طبق دستور آماده شده است.
کنترل وسایل جراحی و استفاده صحیح و مناسب از آنها از جمله دیگر وظایف پرستار اطاق عمل است. باید با نظارت سرپرست اطاق عمل انجام پذیرد. در انجام این وظیفه باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد:
شامل 26 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله کارکنان اتاق عمل