
اقدام پژوهی حاضر شامل کلیه موارد مورد نیاز و فاکتورهای لازم در چارت مورد قبول آموزش و پرورش میباشد و توسط مدیر سایت طراحی گردیده است. این اقدام پژوهی کامل و شامل کلیه بخش های مورد نیاز در بخشنامه شیوه نامه معلم پژوهنده می باشد.
چکیده
در آموزش قرآن کریم، در هر مرحلهای، اعم از آموزش روخوانی و روانخوانی یا مفاهیم و مانند آن، باید سعی شود که علاقه دانشآموزان نسبت به درس و کلاس افزایش یابد و شور و شوقی برای این کار در آنها به وجود آید.این اشتیاق با راههایی که معلم در کلاس پیش میگیرد و روشهایی که به اجرا درمیآورد، باید زیادتر شود و تا پایان درس و کلاس باقی بماند.برای این کار، علاوه بر روشها و مهارتهایی که در کتابهای روشها، فنون و مهارتهای تدریس نوشته شده است، گاه تجربههای یک معلم هم میتواند برای معلمان و دبیران دیگر کارساز و مشکلگشا باشد که در حد امکانات و توان، در کلاس خود آنها را اجرا کنند. اینجانب در اقدام پژوهی حاضر تصمیم بر این گرفته ام که دانش آموزان را به روخوانی و مباحث قرآنی علاقه مند سازم. امید است که پژوهش مذکور در جهت پیشبرد اهداف فرهنگی مذهبی آموزش و پرورش بتواند ثمر بخش باشد.
توصیف وضع موجود
اینجانب....... دبیر دینی و قرآن و عربی آموزشگاه نمونه دولتی ریحانه در سال تحصیلی .......... مشغول به فعالیت بوده ام. در اوایل سال تحصیلی ......... ضمن مشاهده نامحسوس رفتار و فعالیتهای قرآنی دانشآموزان کلاس و همچنین نظر سنجی کتبی و انجام مصاحبه با آنان و حتی اولیای مربوطه و تبادل نظر با شاگردان کلاس ، متوجه عدم علاقه مندی بیش تر آنان به درس قرآن گردیدم که توصیف آن در قالب شاخص های کیفی وضع موجود آمده است.
گرد آوری شواهد یک
الف. شاخص های کیفی وضع موجود
- بیش تر دانشآموزان در ساعات قرآن ، یا با هم صحبت می کردند و یا بی مورد برای بیرون رفتن از کلاس اجازه می گرفتند.
- آیه های قرآن را در هنگام استفاده از نوار به صورت منظم ، هم خوانی نمی کردند.
- برخی از دانشآموزان در ساعات قرآنی ، غیبت های بی مورد ویا غیر موجه داشتند.
- تمایل چندانی به گوش دادن عبارت ها ، پیام ها و مفاهیم ساده قرآنی از خود نشان نمی دادند.
- به خواندن و حفظ سوره های کوتاه قرآن علاقه ای نشان نمی دادند.
- با انجام وضو و هم چنین اصول و آداب احترام به قرآن نا آشنا بودند.
- با عناوین کتاب های داستان قرآنی نا آشنا بودند.
- در تمیز نگه داشتن کتاب قرآن چندان کوشا نبودند.
- کاملاً با گنجینه ی احادیث و پیام های قرآنی ناآشنا بودند.
- در اجرای نمایش ، به ویژه نمایش های قرآنی، مهارت کافی را نداشتند.
- برخی از اولیای دانشآموزان ، از عدم علاقه مندی فرزندشان به درس قرآن و فعالیت های مربوط به آن ، اظهار نارضایتی می کردند.
ب. شاخصهای کمّی وضع موجود
در اوایل سال تحصیلی یاد شده ، پس از مشاهده ی نامحسوس رفتار دانشآموزان کلاس و طرح پرسشهای گوناگون از آنان (گفتگوی صمیمی و پرسش نامه نظر سنجی) و هم چنین تبادل نظر با اولیای مربوطه ، متوجّه شدم که از مجموع 24 نفر از دانشآموزان کلاس ، 3 نفر علاقه مند به حفظ سورههای کوتاه قرآن ، 1 نفر علاقه مند به درک معانی سورهها ، 2 نفر علاقه مند به قرائت قرآن ، 10 نفر علاقه مند به داستانهای قرآنی ، 2 نفر علاقه مند به گوش دادن نوار قرآن و6 نفرنیز غیرعلاقهمند به فعالیت های قرآنی بودند.
اقدام پژوهی دبیر دینی عربی چگونه توانستم دانش آموزان متوسطه (دوره اول) را به درس قرآن علاقه مند کنم؟