برنامه ریزی تغذیه به مرتع داران کمک می کند تا از طریق استفاده بهتر منابع غذایی میزان بازدهی را افزایش دهند . برنامه تغذیه دامها ، میزان جیره غذایی را با مقدار علوفه چراهگاه می سنجند . مقیاس زمانی برای برنامه تغذیه می تواند از یک دورة طولانی مدت یک سال تا درورة کوتاه یک روزه تغییر کند . به طور کلی سه نوع از طرحهای تغذیه برای اهداف خاص و زمانهای مخصوص استفاده می شود (نمودار 1 ) که عبارتند از :
- تغذیه : طرح بلند مدت یک ساله یا بیشتر ، که برای تعیین خط مشی سیاست گذاری نظیر تعیین تعداد دام در واحد سطح و تاریخ بره زایی یا گوساله زایی ، زمان از شیر گرفتن ، زمان آغاز شیر دوشی ، نیاز احتمالی به مکمل غذایی یا استفاده از تغذیه دستی ، به کار می رود . طرح تغذیه بر اساس میانگین یا احتمالاً الگوی عرضه و تقاضای غذا استوار است .
- بودجه بندی تغذیه : طرح متوسط مدت تا حد شش ماه است . در این طرح میزان تقاضا برای غذا با میزان علوفه موجود ، بر اساس یک وضعیت واقعی تنظیم می شود . این طرحها غالباً شامل اهداف بیشترین بهره برداری اقتصادی تر از مازاد علوفه یا استفاده ازکم هزینه ترین روش برای فائق آمدن بر کمبود علوفه چراگاه هستند.
- برنامه چرا : طرح کوتاه مدت شامل مدتی که با یستی دامها در یک قطعه چراگاه بخصوص چرا کنند. این تصمیمات به تعیین مدت دوره تناوب کمک می کنند . همه طرح ها با مساله برآورد میزان عرضه و تقاضای علوفه مواجه هستند . در عمل ، برای هر طرح ، مطالعه طولانی مدت پیوسته تولیدات چراگاه و دام ضروری است و تعادل ها بایستی با توجه به تغییرات میزان برآورد شده و پیشگویی شده ٍ،بعمل آید . طراحی تغذیه در چراگاه ممکن به خاطر وجود نوسانات زیاد در مقادیر برآورد شده برای سرعت رشد علوفه ، پوشش تاجی چراگاه، ارزش غذایی علوفه چراگاه و مکمل ها ، یا وزن زنده دامها و میزان تولیدات آنها ، زیاد دقیق نباشند اما ، طرح های تغذیه چارچوبی را که با آن علوفه چراگاه با دامها سازماندهی شوند ، ایجاد می کند و از این رو باعث افزایش بازدهی گله داری در چراگاه می شود .
روشهای محاسبه تامین و تقاضای غذا به تفصیل بیان شده و کاربرد آنها در طرح های تغذیه ، بودجه بندی تغذیه یا برنامه های چرا با یک سری مثالها بیان شده است .
عرضه و تقاضای علوفه:
معمولا نیاز غذا بر اساس نیاز روزانه یا سالانه و به صورت کیلو گرم ماده خشک در هکتار(KgDm/ha) جهت مقایسه مستقیم با عرضه علوفه بیان می شود .
میزان تقاضای علوفه بر اساس انرژی مورد نیاز برای دستیابی به تولیدات مورد نظر محاسبه می شود . در مورد گوسفند ها ،در گاوهای در حال رشد و گاوهای گوشتی ، هدف تولیدات بر اساس وزن زنده و افزایش وزن و در مورد گاوهای شیری هدف تولید شیر و وضعیت بدن آنها می باشد میزان تقاضای غذای برای افراد یک دسته از حیوانات و غیره با توجه به تفاوت قابل ملاحظه ای بین دامها ، میانگین وزن زنده ، افزایش وزن زنده ، تولید شیر یا تاریخ گوساله زائی و تقاضای غذا برای میانگین گله اختلاف فاحشی دارد . جیره انرژی متابولیسمی برای میانگین دامها گله (My ME / d) جهت دستیابی به تولید مطلوب مورد نظر جداول مربوط در فصل 4 اتقباس می شود . در بیشتر طرحهای تغذیه ، می توان به راحتی میزان انرژی متابولیسمی مورد نیاز در روز (Mj ME / d) را به مقدار مادر خشک علوفه در روز (Kg DM / d) تبدیل کرد و اینکار را می توان از طریق مستقیم انرژی متابولیسمی بر نسبت M/D (تراکم انرژی) علوفه بر اساس MjME در هر کیلوگرم ماده خشک علوفه خورده شده ، انجام داد . برای مثال ، اگر یک میش 57 کیلوگرمی به MjME/d 5/10 برای نگهداری نیاز داشته باشد و میزان M/D علوفه مصرف شده MjME/KgDM 5/10 باشد ، این میش به مصرف یک کیلو گرم ماده خشک در روز نیاز دارد .
شامل 28 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله تغذیه در چراه گاه