نام محصول : پاورپوینت فیزیوپاتولوژی دستگاه ادراری
فرمت : PPT
حجم :2.9 مگابایت
تعداد اسلاید : 219
زبان : فارسی
سال گردآوری : 1395
کاربرد : 1- تدریس اساتید 2- کنفرانس و سمینار دانشجویی
آناتومی:
ساختمان ماکروسکوپی
کلیه ها، یک جفت عضو لوبیایی شکل هستند که در فضای رتروپرویتوان، در دو سمت ستون مهره ها و در سطح مهره های پشتی تحتانی و مهره های کمری فوقانی قرار گرفته اند.
به نکات زیر توجه کنید:
1- به سبب وجود کبد، کلیة راست مختصری پائین تر از کلیة چپ قرار دارد.
2- در بالغین هر کلیه بین 120 تا 170 گرم وزن دارد.
3- در بالغین ابعاد هر کلیه 12 در 6 در 3 سانتیمتر است.
هر کلیه، خون خود را توسط شریان کلیوی که شاخه ای از آئورت در سطح اولین مهرة کمری است، دریافت می کند.
بنابراین بطور خلاصه، خونرسانی به کلیه ها به ترتیب توسط آئورت، شریان کلیوی، شریان سگمنتال، شریان اینترلوبار، شریان Arcuate، شریان اینترلوبولر، شریانچة آوران، گلومرول و شریانچة وابران صورت میگیرد.
تحریک اعصاب سمپاتیک کلیوی سبب افزایش رها شدن رنین از سلول های ژوکستاگلومرولر می شود و تولید آنژیوتانسین و آلدوسترون را افزایش می دهد.
ساختمان میکروسکوپی
از نظر بافت شناسی، کلیه ها از واحدهایی به نام نفرون ساخته شده اند. هر کلیه در حدود 1 میلیون نفرون دارد و هر نفرون از دو بخش(گلومرول و توبول) تشکیل شده است.
بر اساس کوتاه یا بلند بودن قوس هنله، نفرون ها را به دو دسته تقسیم می کنند:
1- نفرون های حاوی قوس هنلة کوتاه: معمولاً از بخش های سطحی یا میانی کورتکس منشأ می گیرند و لولة هنلة آن ها در قسمت خارجی مدولا قوس می زند.
2- نفرون های حاوی قوس هنلة بلند: از ناحیة ژوکستامدولری(محل اتصال کورتکس و مدولا) منشأ می گیرند و لولة هنلة آن ها تا بخش داخلی مدولا ادامه می یابد.
اندازه گیری کراتینین سرم
معمولاً در شرایط حاد، نمی توانGFR را اندازه گرفت و تنها می توان بر اساس مقدار کراتینین سرم، تخمینی از GFR بدست آورد و بدین ترتیب، دوز داروهایی را که از طریق ادرار دفع می شوند ، تنظیم کرد.
کراتینین سرم رایج ترین شاخص مورد استفاده برای ارزیابی GFR است. GFR بطور مستقیم با دفع ادراری کراتینین و بطور معکوس با کراتینین سرم ارتباط داردUc/Pcr)). بنابراین GFR متناسب با افزایش Pcr کاهش پیدا می کند.
دربیماران سرپایی اغلب از اندازه گیری کراتینین بجای محاسبهGFR استفاده می شود(که کمتر از اندازه گیری خودGFR دقت دارد).
در بیمارانی که به نارسایی کلیوی مزمن و پیشرونده دچار هستند، ارتباطی تقریباً خطی بین و زمان وجود دارد. شیب خط مورد نظر در هر فرد ثابت می ماند و هرگاه مقادیر بدست آمده بر روی این خط قرار نگیرند، باید به فکر بروز نوعی روند حاد(مانند کاهش حجم، واکنش دارویی) بر روی سیر پیشرونده و مزمن قبلی بود و بررسی های لازم را انجام داد.
عوامل زیر بر روی ظهور علایم و نشانه های اورمی تأثیردارند:
1- عوامل مربوط به بیمار:
• جثه
• سن
• جنس
2- بیماری کلیوی زمینه ای
3- وجود بیماری همزمان
4- GFR حقیقی
در مجموع، معمولاً تا زمانی که نارسایی کلیوی شدید روی ندهدGFR<15mL/min)) ، تظاهرات اورمی آشکار نمی شود.
....
فیزیوپاتولوژی دستگاه ادراری PPT