تله نقدینگی:
کینز معتقد بود که اگر تنزل نرخ بهره ادامه یابد در حد مشخصی (که فاصله قابل ملاحظه ای از حدود نرخ صفر بهره دارد ) تقاضای سوداگری برای پول حدود بی نهایت گردیده و از آن نرخ به پایین ترین تغییرات نرخ بهره کاملا بر تقاضای پول بی اثر خواهد بود .
او چنین توضیح می دهد که مردم در حد نازلب از نرخ بهره ترجیح می دهند که از خرید اوراق بهادار دست کشیده وآن قسمت از دارایی ها را که به عمل سوداگری تخصص یابد به صورت پول نقد نگاهداری کنند .
باید در نظر بگیریم که کینز اقتصاددانم دوره بحران بزرگ و بعد از آن است و نظریه های او عمدتا در حول دلایل عدم رفع خودبه خود بحران طبق نظر کلاسیکها و عدم کارایی سیاستهای پولی در آن زمان دور می زند .اگر بار دیگر به جدول 1 مراجعه کنیم به خوبی مفهوم دام یا تله نقدینگی کینز را درک می کنیم .
مشاهده می کنیم که در نرخ بهره 5 درصد فقط یک نفر از 100 نفر موجود تصور می کند که نرخ بهره پایین می آید و در نتیجه آن قیمت اوراق قرضه افزایش خواهد یافت . در مقابل او 96 نفر تصور عکس داشته و پول نقد خود را نزد خود نگهداری می کنند تا با کاهش در قیمت اوراق قرضه مبادرت به خرید ارزان بنمایند .حال اگر نرخ بهره به زیر 4 درصد برسدچه خواهد شد . در این حالت کلیه 100 نفر افراد جامعه فرضی ما در بازار اوراق قرضه تصور افزایش نرخ بهره و کاهش قیمت اوراق قرضه را می نمایند . در نتیجه همه پول را در نزد خود نگهداری می نمایند.
اهمیت این نظریه دراین است که تاثیر سیاستهای پولی را بر تقاضای پول و نرخ بهره به حد معینی از نرخ بهره محدود می کند . ربای نشریح این نظریه نمودار 5 را شبیه نمودار 1 رسم می کنیم . اگر نرخ بهره ای را که تله نقدینگی از آنجا شروع می شود با …. نشان دهیم در این نرخ بهره منحنی .. که تقاضای سوداگری برای پول نشان می دهدموازی محور افقی خواهد شد .
تاثیر تله نقدینگی را بر تقاضای کلی پول Mdدر نمودار 6 که مشابه نمودار 3 رسم شده مشاهده می کنیم .منحنی iT در نرخ بهره ... موازی محور افقی خواهد شد و تغییرات نرخهای بهره کمتر از iT تغییری در تقاضای پول نقد نخواهد داشت .
نمودار 7 دایره عملیات سیاستهای پولی که منجر به افزایش یا کاهش عرضه پول می گردند را نشان می دهد .
اگر عرضه پول برابر Ms1 باشد با توجه به منحنی تقاضای پول نرخ بهره درi1 تعیین می شود . افزایش عرضه پول ازMS1 بهMS2 نرخ بهره را از i1 و i2 کاهش می دهد . متعاقبا ادامه افزایش عرضه پول از MS2 به MS3 نرخ بهره را به i3 تنزل می دهد از این پس هر افزایش در عرضه پول بدون تاثیر بر نرخ بهره خواهد بود . چنانچه افزایش عرضه پول از MS3 به MS4 هیچ گونه تغییری در نرخ بهره نداده است ، بلکه باعث افزایش در سطح قیمت ها می شود . افزایش در قیمتها مردم را نیازمند پول بیشتری می کند و نتیجه آن تمایل مردمبه مقادیر بیشتر پول است که از بانک ها باید دریافت کنند . در اینجاست که بانک ها با از دست دادن مقداری از ذخیره خود اجبارا جهت کاهش وامهای خود نرخ بهره بانکی را افزایش می دهند تا نرخ بهره بانکهای بازرگانی و نرخ بازده سرمایه برابر شود . اگر نرخ بهره بانک ها (i) بیشتر از نرخ بازده سرمایه گذاری (r) باشد تمایل مردم برای سرمایه گذاری کاهش می یابد ، و در نتیجه از تعداد قرض گیرندگان بانک ها کم می شود . در این صورت مجموعه هزینه ها یا E کاهش خواهد یافت ، کاهش در E باعث پایین آمدن سطح قیمت ها شده و تقاضای پول را کاهش می دهد . در این حالت ذخیره بانک های بازرگانی افزایش می یابدو بانکها برای تشویق مردم به دریافت وام نرخ بهره بانکی یعنی i را کم می کنند تا با نرخ بازده سرمایه گذاری برابر شود .
شامل 14 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت تله نقدینگی