
روند شکلگیری مجموعه بناهای مذهبی و غیرمذهبی
در طول زمان در بسیاری از شهرهای ایران بناهایی مجموعهای ساخته شده که گروه ویژهای را در معماری تشکیل میدهند. احداث اینگونه بناها سابقهای بس طولانی دارد. کاوشها و بررسیهایی که اخیرا در محوطهها و مناطق باستانی ایران انجام شده، نشان میدهد که به دلایل گوناگونی مذهبی، نظامی و اقتصادی اینگونه مجموعهها شکل گرفته و توسعه یافتهاند.
ایجاد اینگونه مجموعهها، عمدتا در بافت اصلی و مراکز شهرها به صورت سمبل به وجود میآید (مانند مجموعة مرقد حضرت معصوم در قم).
اردبیل: بقعة شیخ صفیالدین اردبیلی
این بقعه، شامل مجموعهای از مقابر شاهزادگان و امرای دورة صفوی است که در شهر اردبیل احداث شده است.
چینیخانه
این بنا به شکل چند ضلعی ساخته شده و گنبدی کوتاه و آجری روی آن قرار گرفته است.
شهیدگاه: در جنب مقبرة شیخ صفی، دو مقبره متعلق به سلطان حیدر و سلطان جنید وجود دارد که به دستور شاه اسماعیل صفوی در این مکان دفن شدهاند.
مسجد جنت سرا: این مسجد به شکل هشت ضلعی، در ضلع شمالی صحن واقع شده است.
قم: مجموعه بنای حضرت معصومه (س)
مانند مجموعه بناهای حرم حضرت رضا (ع)، مجموعة دیگری در شهر قم احداث شد که از نظر معماری و تزیینات، در ردیف شاهکارهای هنری محسوب میشود.
ری: مجموعة حضرت عبدالعظیم
مجموعه بناهای مذهبی حضرت عبدالعظیم، در ری نزدیک تهران واقع شده است. حضرت عبدالعظیم از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی (ع) در قرن سوم هجری شهید و در ری، دفن شد.
مشهد: مجموعه حرم حضرت رضا (ع)
مجموعه بناهای حضرت رضا (ع) در مشهد مقدس- که برای مسلمانان، بویژه شیعیان ایران از اهمیت فراوانی برخوردار است. یکی از مهمترین مجموعه بناهای مذهبی است.
ماهان: زیارتگاه شاه نعمت الله ولی
شاه نعمت الله ولی، شاعر و عارف قرن نهم هجری است که ابتدا در شهرهای سمرقند، هرات و یزد زندگی کرد و سپس بیست و پنج سال از عمر خود را در ماهان به سر برد و پس از مرگش همانجا دفن گردید.
شامل 58 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت آشنایی با معماری اسلامی