1مقدمه
سلامت روانی با طبیعی بودن به طور مترادفی بکار برده می شود که در مورد هیچکدام توافق کاملی وجود ندارد(حسینی،1363)
مدت زمان طولانی است که سلامت روان به عنوان یک فاکتور بسیار مهم از کل سلامت مورد توجه قرار گرفته است. بطور کلی سلامت روان نوعی از سلامت است که به قسمت خاصی از انسان مثل هوش، ذهن، حال ،روان و از این مقولات اشاره دارد. سلامت روان تأثیر مستقیم روی کل سلامت دارد و مدتهاست که ارتباط مستقیم آن با سلامت فیزیکی شناخته شده است.
در نظر گرفتن انحصاری ملاکهای اجتماعی به عنوان طبیعی بودن، مانع اعتراض، پیشرفت و خلاقیت می شود و در حقیقت رفتار اکثر افرادی که تحولات علمی، اجتماعی در جوامع بشری ایجاد کرده اند. در جهت مسیر اکثریت نبوده و گرفتن مغایرت با آن داشته است. لذا توماس و هانری به متابعت از کینگ معتقدند که بعضی از این اشکالات را می توان با برداشتی تحت عنوان معیارهای نمونه از بین برد و به مواردی برچسب طبیعی بودن زد که مطابق زمینه استعدادهای ذاتی خویش عمل
می نمایند(حسینی، 1363)
همه ما از استعدادهای عظیم و کشف نشده ای برای کمال و دگرگونی توانای یافتن معنایی ژرفتر و دست یافتن به توفیق بیشتر در زندگی بهره مندیم. سطح مطلوب کمال و رشد شخصیت فراسوی بهنجاری است و تلاش برای حصول سطح پیشرفته کمال برای تحقق بخشیدن یا از قوه به فعل رساندن تمامی استعدادهای بالقوه آدمی ضروری است(شولتس،1977)
کمال مطلوب روان و کمال مطلوب کارکردهای روانی شامل این سوال می شود که چه چیزی برای انسان خوب و چه چیزی بد است؟ چه چیزی درست و یا چه چیزی غلط است؟ به عبارت دیگر این موضوع درگیر ارزشیابی است وارزشها از فرهنگی به فرهنگی دیگر و حتی در درون فرهنگها بر اساس اهداف افراد تغییر می یابد. زیرا اهداف و ارزشها با هم ارتباط دارند و از هم جدایی ناپذیرند. ارزشها و اهداف با هم یک سیستم ارزشی را تشکیل می دهند. هرچیزی که به انسان در رسیدن به هدف کمک کند، ارزش مثبت داردو هر چیزی که مانع رسیدن انسان به هدف شود. ضد ارزشی است لذا برای درک منظور هر گروه و جامعه از سلامت روان، باید سیستم ارزشی آن شناخته شود. به همین منظور به تعریف بهداشت روانی از دید انجمن کانادایی بهداشت روانی می پردازیم. انجمن کانادایی بهداشت ، بهداشت روانی را در سه قسمت تعریف کرده است:
قسمت اول نگرشهای مربوط به خود، قسمت دوم نگرشهای مربوط به دیگران(با دیگران راحت بودن)و قسمت سوم نگرشهای مربوط به زندگی(رویارویی با الزامهای زندگی) به عقیده این انجمن برای داشتن بهداشت روانی خوب شرایطی وجود دارد: روبه روشدن با واقعیت ، سازگار شدن با تغییرات ، گنجایش داشتن برای اضطرابها، کم توقع بودن ، احترام قایل شدن به دیگران، دشمنی نکردن با دیگران و کمک رساندن به مردم به طوری که ملاحظه می شود این انجمن، بهداشت روانی را در ارتباط با سازگاری با محیط و نگرشهای مربوط به خود و دیگران تعریف می کند (گنجی،1376).
حال اگر فرد تفکرات غیر منطقی داشته باشد آیا می تواند با محیط دیگران و حتی با خود سازگاری داشته باشد.
یکی از اصول مهم بهداشت روانی روبه رو شدن مستقیم شخص با واقعیت زندگی است. برای رسیدن به این مقصود نه تنها لازم است که عوامل خارجی را شناخته و بپذیریم بلکه ضروریست تا شخصیت خود را آن طور که واقعاً هست، نیز قبول نمائیم. کشمکش با واقعیت اغلب سبب بروز اختلال روانی می گردد. شخص سالم در عین حالیکه از خصوصیات مثبت و برجسته خود استفاده می کند به محدودیتها و نواقص خود نیز آشنایی دارد(شاملو،1363).
در پژوهش حاضر تلاش خواهد شد که سلامت روان را بشناسیم . همچنین تفکرات غیر منطقی را بشناسیم و تأثیر تفکرات غیر منطقی را به سلامت روان مشخص کنیم و راه شکل گیری تفکرات منطقی را نشان داده تا افراد بتوانند با داشتن تفکرات سالم روانی سالم و پس از آن جامعه ای سالم داشته باشند.
1-2 موضوع تحقیق
الیس در جای دیگر می گوید تفکر و عمل کاملاً در تعادل با یکدیگرند و هر یک از این فرایندها نسبت به دو فرایند دیگر پیوسته در حال تأثیر پذیری و تأثیرگذاری هستند(جان راجرز، پیترمک، ویلیامز،1370)
نگرشهای فرد راجع به امور جهت دهنده زندگی شخصی و اجتماعی وی می باشد و نشان دهنده شخصیت و منش اوست. نگرشهای فرد از مجموعه عواملی مثل : تفکر، هیجان، علائق و عواطف تشکیل شده است که شکل دهنده رفتارهای فعلی و آینده فرد می باشد. اینکه فردی در برابر یک موقعیت هیجانی، دردآور، شادی آفرین چه رفتاری را ارائه دهد و یا چه تصمیمی بگیرد به نگرشهای او در این زمینه بستگی دارد. به عبارت دیگر ارتباط بین تفکر، هیجان، رفتار، رابطه ای قوی و تردید ناپذیر است(الیس،1955).
به بیانی دیگر می توان گفت: هر اندیشه ، فرایند ساده و حادثه ای به ظاهر بی گزند و بی دوام است که با جاری شدن چند میکرو ولت انژی در مغز تحقق می یابد. این اندیشه ها یا دقیق تر بگوییم، این سلسله اندیشه ها(چه مثبت، چه منفی) به طور مشهودی بر ذهن و جسم ما اثر می گذارند و رفتار فعلی و آینده ما را شکل بندی
می کنند(دبراتانن،1372).
این نگرشها نه تنها روی برداشتهایی که از دیگران داریم، بلکه همچنین روی برداشتهایی که از خود داریم تأثیر می گذارد.
الیس بعد از این تقسیم بندی درباره تفکر انسانی ، خصوصیات این دو نوع تفکر را این گونه مطرح می کند فکر منطقی می تواند به احساس معتدلی از ناخوشایندی منجر شود و می تواند به پشتیبانی بیانجامد. فکر منطقی انسان را به سوی هماهنگی و سلامت می کشد، تعارض را در شخص به حداقل می رساند و فرد را در شکل دادن به وظایف و ارتباط با جهان یاری می کند. فکر منطقی به رضایت خاطر بیشتری منجر
می شود، کمک می کند تا فرد بتواند از عهده حوادث و رویارویی با موقعیت ها برآید و نگاه روشنی به آنها داشته باشد.
در برابر فکرغیرمنطقی حقیقت ندارد پشتوانه استدلالی ندارد مطلق گراست و بیش از حد خود را اثبات می کند فکرغیر منطقی فرد را دچار افسردگی ، اضطراب وبی تفاوتی می کند ومانع از رویاروی موفقیت آمیز فرد با حوادث است در فکر غیر منطقی سختی وتحجرو محدودیت وجود دارد وانتخاب فرد را محدود می کند .
باتوجه به شناختی که راجع به خصوصیات دو نوع تفکرپیدا کردیم می توان اظهارکرد مشکلات روانی ، نتیجه شناختهای نادرست افراد است جراکه عواطف محصول شناخت است .
این قبیل تفکرات حتی درزندگی جسمی مانیز اثر می گذارد برای مثال گرین می گوید : هر کدام از احساسات بد ما یک اثر منفی در فیزیولوژی اعضای بدن وحیات ما دارد لیکن اثر حس بدبینی از همه بیشتر است . (کاظمی خلخالی ، 1366)
بنابراین می توان بیان نمود که تفکرات غیر منطقی ممکن است به نسبت قدرت تحلیل وتفکر افراد در آنها اثر بگذارد . تاثیر این افکار گاهی به صورت اضطراب ، افسردگی ، ترس و عزت نفس پایین است که همه اینها زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار می دهد وزندگی را از روال طبیعی وسالم خود خارج می کند لذا ضرورت دارد که به بررسی این تفکرات ودلایل غیر منطقی بودن آن بپردازد وراه رهایی آنها کنیم وهمچنین به بررسی تاثیر آنها بر بهداشت روانی افراد بپردازیم .
فهرست مطالب:
عنوان
صفحه
فصل اول
مقدمه 1
موضوع تحقیق 3
اهداف تحقیق 6
اهمیت موضوع 8
بیان فرضیه ها 12
تعاریف عملیاتی واژه ها واصطلاحات 13
فصل دوم
تعریف سلامت روان 14
موضع گیری های نظری در قلمرو بهداشت و روان 19
تعریف بهداشت روانی بر اساس مکاتب مختلف ورانشناسی 19
دیدگاه های دیگر در مورد بهداشت روان 37
موضع گیریهای نظری در قلمرو تفکرات غیر منطقی 41
یافته های پژوهشی در قلمرو موضوع مورد بررسی 63
نتایج تحقیقات داخلی و خارجی 74
فصل سوم
روش تحقیق 75
جامعه آماری 75
نمونه و روش نمونه گیری 76
ابزار تحقیق 77
شیوه اجرا 78
فصل چهارم
بررسی فرضیات با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی 79
بررسی استنباطی داده ها 83
فصل پنجم
مقدمه 89
بحث و نتیجه گیری کلی 90
نتیجه گیری کلی از یافته های پژوهش 92
محدودیت ها ی پژوهش 92
پیشنهادات 93
منابع و مآخذ 94
ضمائم 96
شامل 106 صفحه Word
دانلود تحقیق بررسی رابط ای سلامت روان با تفکرات غیر منطقی