قارّه یا خُشکاد به انبوهه پیوستهای از زمین بر روی کره زمین گفته میشود که معمولاً به صورت خشکیهای جزیره مانند بزرگ سر از اب در آوردهاند در این میان دو قاره آسیا و اروپا به هم چسبیده و تنها با رشته کوه اورال از هم جدا میشوند؛ که به اعتباری قاره اورآسیا هم نامیده میشوند. در دورههای باستانی جایگاه و آرایش قارههای زمین کاملاً دگرگون و متفاوت با امروز بودهاست. در آن دورهها بسیاری از قارههای امروزی چسبیده به هم بوده و تشکیل چند ابرقاره را میدادند.
قارهها معمولاً بر اساس عرف شناخته و متمایز میشوند و معیار مشخصی ندارند. به طور قراردادی هفت قاره شناسایی شدهاند (از بزرگ به کوچک بر حسب مساحت): آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، جنوبگان، اروپا، اقیانوسیه.
تعریفها و کاربردها
به طور معمول، قارهها تکه زمینهای بزرگ و یکپارچهای هستند که در حالت مطلوب توسط دریاها از یکدیگر جدا شدهاند. البته تقریباً همهٔ قارههای جهان بر اساس قرارداد و عرف و نه بر اساس تعریف بالا شناخته شدهاند. همچنین معیار بزرگ بودن قراردادی است مثلاً گرینلندبزرگترین جزیره شناخته میشود در حالی که استرالیا را قاره میدانند.
گسترهٔ قارهها
نزدیکترین معنای قاره تکههای یکپارچه زمین است و بر این اساس آبهای کم عمق و جزایر را در بر نمیگیرد. بر این اساس اروپای قارهای برای اشاره به سرزمین اصلی اروپا که شامل جزایری مانند بریتانیا، ایرلند و ایسلند نمیشود، به کار میرود. به شکل مشابه ایالات متحده قارهای برای اشاره به ۴۸۸ ایالت یکپارچهایالات متحده است که شامل آلاسکا و هاوایی نمیشود.
البته به عنوان فرهنگ گستره قارهها ممکن است فراتر از این برود و جرایر اقیانوسها را هم در بر بگیرد. بر این اساس همواره ایسلند بخشی از اروپا و ماداگاسکار بخشی از آفریقا محسوب شدهاند.
جدا شدن قارهها
این ایده که قارهها تکه زمینهای جدا از هم هستند با برخی دانستههای تاریخی هم در تضاد است. از هفت قاره عمده شناخته شده تنها جنوبگان و اقیانوسیه از بقیهٔ قارهها منفک بودهاند. جدا شدن امروزه قارهها به سبب جا به جاییها در پوسته زمین است.
چندین روش برای تقسیمبندی قارهها وجود دارد:
- مدل هفت قارهای معمولاً در چین، هند و اغلب کشورهای انگلیسی زبان تدریس میشود.
- با استفاده از مدل آخر، کمیته بینالمللی المپیک تنها قارههای دارای سکنه را در شمارش محسوب میکند و بر این اساس جنوبگان حذف میشود و پنج حلقه در نماد المپیک دیده میشود.
واژههای اقیانوسیه و استرالزیا و استرالیا گاهی به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند که هدف از کاربرد دو واژه نخست اشاره به سرزمین اصلی استرالیا و جزایر فروان اطراف آن میباشد.
فهرست مطالب:
فصل اول: قاره آسیا
جغرافیای طبیعی
زمین شناسی
چهره زمین
رودهای آسیا
اوضاع اقلیمی
پوشش گیاهی
حیوانات
قلمروهای طبیعی
جغرافیای انسانی
و...
فصل دوم: قاره اروپا
موقعیت جغرافیایی
چهره زمین و تاریخچه زمین شناسی
اقلیم اروپا
آب و هوای اروپا
مناطق نباتی
شبکه آبها
ویژگی های انسانی
و...
فصل سوم: قاره آفریقا
موقعیت و حدود
ناهمواری ها
اقلیم
رطوبت متوسط سالیانه
آب و هوا
شبکه آب ها
خاک ها
جغرافیای انسانی
جغرافیای سیاسی
و...
فصل چهارم: قاره آمریکا
وسعت و موقعیت جغرافیایی
ناهمواری ها
اقلیم شبکه آب ها
خاک
پوشش گیاهی و جانوری
قلمروها
جغرافیای انسانی
زمین شناسی
و...
فصل پنجم: قاره اقیانوسیه
موقعیت
تاریخ زمین شناسی و چهره زمین
اقلیم
شبکه آب ها
اقیانوس ها
خاک ها
پوشش گیاهی
پوشش جانوری
کشاورزی
و...
پاورپوینت کامل و جامع با عنوان کلیات و جغرافیای قاره ها در 229 اسلاید