فتیر قتلمه یک نان سنتی است که در تمام خراسان از دیر باز مورد تهیه و مصرف مردمان این خطه از شمال خراسان قرار می گرفته. که بیشتر مورد مصرف مردم عشایر کرد زبان هستند.
قاتلمه یک فتیر لذیذ و دارای شکل زیبا و و کاملاً سنتی می باشد که روی آن بلورهای شکر درخشندگی خاصی به آن بخشده که مصرف آن هر ذائقه ای را به خود جذب می کند.
فتیر قاتلمه را هم می توان به صورت یک نان به تنهایی مصرف کرد و هم می توان آنرا به صورت زیر مصرف کرد که بیشنر به صورت زیر استفاده قرار می گیرد.
3یا 4 قاتلمه داغ را روی یکدیگر قرار داده و در بین هر قاتلمه به اندازه کافی( 200گرم) کره گوسفندی قرار می دهند و این تعداد فتیر که بین آن ها قرار دارد را داخل یک ظرف قرار داده و به مدت 10 دقیقه و به آن حرارت می دهند تا کره اصطلاحاً کاملاً باز شود.
این فتیر ارا به زبان کردی فتیرمسکه می گویند که به عنوان یک وعده غذایی طرفدار بسیاری دارد.
از طرفی چون باعث تقویت قوای جسمانی می شود و از آن جای که مردمان عشایر به قدرت بیشتری نیاز دارند از این غذایی سنتی مکرر به خصوص در فصل بهار مورد استفاده قرار می دهند.(کره اول بهار در بین مردمان کرد معروف است.
3)طرز تهیه قاتلمه:
برای تهیه یک عدد قاتلمه ابتدا5 گرم آرد را داخل ظرف مسی با 3 یا4 لیتر آب مخلوط کرده و آن را هم می زنید تا خمیر درست شود مقداری خمیر مایعی همان خمیر ترش(برای تهیه خمیر ترش: مقداری خمیر از قبل تهیه کرده و آن را تقریباً به مدت 24 ساعت گذاشته تا ترش شود)
سپس آن را به هم زنند برای تهیه تعداد بیشترقاتلمه در حال حاضر از ؟ استفاده می کند. خمیر حاصله را به مدت 1 ساعت به حالت خودش گذاشته تا خمیر را به اصطلاح ورز آید.
سپس خمیر حاصله را به صورت یک زواله(چونه) د رمی آورند. روی این ورق خمیر مقداری مخلوط روغن و زردچوبه را روی آن می مالند و این ورق خمیر را به چند قسمت تقسیم می کنند0به صورت رشته های تقریباً نیمه پهن در می آورند ) و سپس هر رشته پهن را به دور دست می پیچند و رشته های دیگر را هم به همان صورت روی رشته قبلی می پیچند و به صورت یک زباله که دارای یک شکل استوانه ای پیچشی در می آورند.
شامل 5 صفحه فایل WORD قابل ویرایش
دانلود مقاله طرز تهیه نان های محلی خراسان